Uto23072019

Posljednje izmjene11:34:10 AM

NAJAVA Ovog vikenda policija provodi akciju

NAJAVA Ovog vikenda policija provodi akciju "Alkohol"


Policijski službenici Policijske uprave varaždinsk...

 IZ GRADA Lepoglava među 'Gradovima za jednakost'

IZ GRADA Lepoglava među 'Gradovima za jednakost'


Projekt „Gradovi za jednakost – Bolja zaštita od d...

KAM SE KOJE SMEĆE MEĆE Tijekom 14 mjeseci provedeno 18 aktivnosti

KAM SE KOJE SMEĆE MEĆE Tijekom 14 mjeseci provedeno 18 aktivnosti


Grad Lepoglava i Općina Klenovnik u proteklih su 1...

GRADSKO VIJEĆE (AUDIO) Vijeće na 16. sjednici  prihvatilo brojna izvješća

GRADSKO VIJEĆE (AUDIO) Vijeće na 16. sjednici prihvatilo brojna izvješća


Održana je 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Lepo...

  • ja-news-1
  • ja-news-2
  • ja-news-3

Politika

Setting

Gospodarstvo

Setting
Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Obrazovanje Nagrađen projekt OŠ Lepoglava

Naslovnica

Nagrađen projekt OŠ Lepoglava

vodengrad1
 
Kao dio svojeg međunarodnog programa Generation21, Siemens nastoji mladim ljudima pružiti znanja koja će im biti potrebna za uspjeh u budućnosti. Zato je pokrenuo Generation21 – opsežan program koji obogaćuje djecu, tinejdžere i studente. „Create the Future“ projekt jedan je od brojnih Siemensovih projekata unutar okvira programa Generation21. Siemensov fokus, kao vodeće kompanije u industriji, energetici i zdravstvenoj zaštiti, je bez dvojbe na prirodnim znanostima i tehnologiji. Nastavljajući na svoj uspješan projekt, Siemens d.d. je u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa pokrenuo projekt „Create the Future – Gradovi budućnosti“. Cilj projekta bio je pokazati kako učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj vide održivi razvoj i prevladavanje infrastrukturnih izazova hrvatskih gradova u budućnosti.
 
Na natječaj Create the Future: Gradovi budućnosti, OŠ "Ante Starčevića" Lepoglava poslala je svoj projekt "VODENGRAD", a od čak 133 pristigla projekta u kategoriji osnovnih škola, lepoglavski školarci Ivica Bračko, Stela Žuliček, Zvonimira Štefičar, Sebastian Hodalj i Damira Veseljak pod mentorskom palicom Valerije Večei-Funda i Jelene Portner-Pavićević osvojili su iznimno 2. mjesto, a svoj projekt predstavili su jutros gradonačelniku Marijanu Škvariću u TCIC-u.
 
 
Kriteriji za ocijenjivanje projekta bili su inovativnost i originalnost prezentacije, povezanost s temom, kvaliteta ideje, korist i mogućnost provedbe ideje u praksi, metodologija, kreativnost, individualnost i mašta. Projekt "VODENGRAD" zapravo je vizija budućnosti Grada Lepoglave temeljena upravo na zdravstvenoj zaštiti, prirodnim znanostima i bogatsvima te tehnologiji. Promišljajući budućnost našeg grada učenici su se odlučili za ideju grada ekološki osviještenih ljudi koji vode brigu o održivom razvoju.
 
Svoju  viziju, želje i kreativnost temeljili su na znanstvenim činjenicama i podatcima, a Lepoglava, odnosno Vodengrad u 2025. godini je grad:
- s obiljem čiste i pitke vode,
- u kojem se proizvodi „AH“ voda, najpoznatiji i najtraženiji proizvod na domaćem i svjetskom (žednom) tržištu,
- u kojem se koriste samo prirodni pročišćivači vode i to biljke suncokret, rogoz i žuta perunika,
- u kojem se rublje pere bez vode,
- u kojem se automobili peru bez vode,
- koji ima prijevoz na solarnu energiju,
- u kojem mladi mogu reći: „Ne znam što ću postati u životu, ali uvjeren sam da ću uspjeti baviti se onim što će moj život činiti ljepšim i boljim.“
- koji želi tim darovitih učenika, autora projekta „Vodengrad-grad budućnosti“.
 
 
Iako na prvi pogled ovaj projekt zvuči kao mladenačka bujna mašta, projekt se zapravo bazira na stvarnim, empirijskim i prokušanim modelima održivog razvoja što je spomenuto u prezentaciji projekta. Ljudska rasa već je razvila brojne prototipove raznih tehnologija putem kojih zaista ne perete rublje ili automobile vodom, a upravo zbog tog vrijednog istraživačkog rada učenika, projekt "VODENGRAD" svakako je zaslužio 2. mjesto.
 
Fotografije: Franjo Kramarić