Pon17122018

Posljednje izmjene02:55:53 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Using Joomla! Using Extensions Components Content Component Article Categories PREDAVANJE Vrtlarenje u skladu s prirodom

PREDAVANJE Vrtlarenje u skladu s prirodom


Predsjednica Udruge „Biovrt - u skladu s prirodom“ Silvija-Kolar Fodor održala je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca još jedno predavanje o vrtlarenju u skladu s prirodom.

I ovog puta tražilo se mjesto više za sve koji su željeli pratiti predavanje i nabaviti stare sorte sjemenja. Naime, i ovog je puta, u okviru predavanja, održana razmjena sjemenja.
Silvija-Kolar Fodor, zahvaljujući svom bogatom iskustvu, okupljenima je prenijela niz korisnih informacija te saznanja o uzgoju bio hrane.
Sve veći broj zainteresiranih za uzgoj bio hrane ukazuje na rast svijesti o važnosti očuvanja starih autohtonih sorti, sakupljanju vlastitog sjemenja te proizvodnji čiste i zdrave hrane s ciljem očuvanja vlastitog zdravlja, ali i planete Zemlje.

Na predavanju je još jednom ukazano da je uzgoj hrane moguć bez klasične obrade tla – oranja i kopanja već samo malčiranjem čime se ne uništava gornji sloj zemlje – humus nego se čuva živi svijet koji se klasičnom obradom tla uništava. Efekte malčiranja moguće je postići bez upotrebe malčera čiju funkciju, osim sijena i slame, mogu preuzeti i žive biljke kao npr. mišjakinja i mrtva kopriva poznate kao prekrivači tla. Ujedno sav se korov koji raste oko biljaka ne mora plijeviti budući da isti ima funkciju zaštite tla od isušivanja.

Stvarajući vlastite vrtove stvaramo i svoj komadić raja na zemlji u kojem uživamo, rješavamo se stresa i proizvodimo zdravu hranu za svoje potrebe. Pri tome boravimo u prirodi koja nas liječi, istaknuto je na predavanju na kojem je predavačica predstavila i svoju prvu knjigu istoimenog naslova kao i predavanje "Vrtlarenje u skladu s prirodom", prepunu fotografija i korisnih savjeta, koju su posjetitelji u velikom broju i kupili.