Čet17062021

Posljednje izmjene12:17:08 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Sport Vijesti iz sporta Ostalo PREDAVANJE O SPORTU Izbornik ženske rukometne nacionalne vrste u Lepoglavi govorio o putu do vrhunskog sportaša

PREDAVANJE O SPORTU Izbornik ženske rukometne nacionalne vrste u Lepoglavi govorio o putu do vrhunskog sportaša


Profesor Vladimir Canjuga iz susjednog Ivanca, aktualni izbornik ženske rukometne reprezentacije Hrvatske, održao je u Lepoglavi zanimljivo predavanje na kojem je okupljenim školarcima, učiteljima i sportskim djelatnicima govorio o sportu, preciznije o stručnom i trenerskom radu te uspjesima koje je ostvario kao rukometni trener dokazavši da se i iz manji sredina može doći na sam svjetski sportski vrh.

Na početku predavanja, profesor Canjuga se osvrnuo na školski sport te početak procesa pripreme školaraca, budućih sportaša.
- Školski je sport temelj i baza sporta – istaknuo je Canjuga dodavši da se u osnovnoj školi postavljaju temelji za kasniji sportski uspjeh. Važno je pri tom, rekao je, odraditi dobru selekciju koja će utvrditi predispozicije djeteta i usmjeriti ga prema sportu koji mu najviše odgovara.

- Želi li se u manjim sredinama ostvariti sportski uspjeh potrebno je imati strategiju koju mora pripremiti zajednica sportskih udruga da bi se znalo koji sport ima prednost pred ostalima. Na taj se način sprječava disperzija djece po raznim sportovima i klubovima koji onda nemaju mogućnost kvalitetne selekcije – rekao je Canjuga dodavši kako stručnjaci mogu učiniti puno dobroga, ali i lošega kad je selekcija u pitanju. Lošom selekcijom mogu dijete usmjeriti u krivu sportsku granu.
- Ne možemo očekivati da učitelji u osnovnim školama rade selekciju za vrhunski sport. Potrebna im je pomoć šire zajednice, prije svega trenera i liječnika – istaknuo je Canjuga te dodao da je veliki problem u razvoj vrhunskih sportaša odsutnost profesora tjelesnog odgoja u prva četiri razreda osnovne škole. Zbog svega toga za stvaranje vrhunskih sportaša potreban je školski sport, zaključio je Canjuga.

Ukazao je Canjuga i na problem roditelja koji žele silom napraviti sportaša. Takvi roditelji dolaze i na treninge i sugeriraju trenerima što da rade.
- Imao sam takvih slučajeva i takve sam roditelje znao potjerati iz dvorane – otkrio je Canjuga poručivši trenerima da bez nagrade i kazne, pohvale i pokude i analitičkog pristupa u radu nema uspješnog trenera. On mora u svemu tome pronaći balans.

Kao primjer uspješnog stvaranja uspješnih sportaša odnosno kluba Canjuga je uzeo primjer Rukometnog kluba Ivančice.
- Selekciju smo napravili 1980 godine i 18 godina kasnije s tim igračima koje smo selektirali ušli smo u prvu rukometnu ligu – istaknuo je Canjuga koji je osim o uspješnom vođenju Ivančice govorio i o svojem putu rukometnog trenera koji je također stvarao zlatnu rukometnu generaciju u kojoj su bili Balić, Metličić, Lacković i druge zvijezde hrvatskog rukometnog Dream teama. I sadašnji reprezentativci prošli su u mlađim kategorijama trenerski dril profesora Vladimira Canjuge.

Trenirajući mlađe kategorije Canjuga je osvajao svjetske medalje sa školskom rukometnom ekipom Srednje škole Ivanec i bio svjetski prvak s mladim hrvatskim rukometašima. Trenirao je prvoligaše Varaždin i Čakovec, bio pomoćnik Line Červara te preuzeo žensku rukometnu reprezentaciju koju i danas vodi. Vodio ju je i na Olimpijskim igrama u Londonu ostvarivši san biti olimpijac. Taj je osjećaj podijelio s nazočnima na predavanju poručivši učenicima da se i iz manjih sredina može stići do sportskog Olimpa.

Predavanja je, iduću u susret 2015. godini u kojoj će grad Lepoglava nositi titulu Europskog grada sporta, organizirala Zajednica sportskih udruga grada Lepoglave.