Pon18102021

Posljednje izmjene02:03:33 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Politika Vijesti iz politike Radna tijela MLADI Savjet mladih grada Lepoglave za predsjednika izabrao Marija Žuličeka, za zamjenicu Dariju Rogina

MLADI Savjet mladih grada Lepoglave za predsjednika izabrao Marija Žuličeka, za zamjenicu Dariju Rogina


Nakon što je Gradsko vijeće grada Lepoglave na posljednjoj održanoj sjednici imenovalo članove novog Savjeta mladih grada Lepoglave, Savjet mladih izabrao je svog predsjednika i zamjenika. Za predsjednika je jednoglasno izabran Mario Žuliček, dok će njegova zamjenica, također jednoglasnom odlukom članova Savjeta, biti Darija Rogina.

- Savjet mladih grada Lepoglave već sad ima jednu od najznačajnijih uloga što se tiče savjeta, čak i na razini Hrvatske. Postali smo uzor drugima kao primjer dobre prakse zbog načina na koji smo uključeni u rad Gradskog vijeća i ostalih gradskih tijela. Nećemo se zadovoljiti postojećim stanjem već ćemo to pokušati dići na višu razinu – rekao je novoizabrani predsjednik Savjeta mladih grada Lepoglave mario Žuliček.

 Sastanak Savjeta mladih na kojem je izabrano njegovo vodstvo vodio je predsjednik Gradskog vijeća Robert Maček koji je sa zamjenikom gradonačelnika Hrvojem Kovačem podržao rad ovog savjetodavnog tijela Gradskog vijeća, poželjevši ujedno članovima Savjeta mladih uspjeh u radu.
- Novi saziv Savjeta mladih u neku je ruku dosad najbolji. Struktura osnivanja savjeta je u skladu s novim zakonom koji automatski uključuje i zamjenike članova Savjeta tako da više neće biti problema oko kvoruma. Evidentno je da se duplo više ljudi uključilo u rad Savjeta mladih što je jako važno budući da se odluke ne donose na razini njih nekoliko već je to značajnija brojka mladih koja zastupa više interesa mladih na području grada Lepoglave – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač uvjeren da će mladi, s obzirom na priznanja koja za svoj rad dobivaju mladi iz Lepoglave, aktivno sudjelovati u kreiranju bolje i modernije Lepoglave.

Mario Žuliček na čelu Regionalne mreže mladih

Inače, Mario Žuliček od nedavno predsjeda i Regionalnom mrežom mladih, koja djeluje pri Skupštini europskih regija. Na vodeću poziciju Regionalne mreže mladih koja broji 42 članice iz zemalja Europske unije te Rusije, Švicarske, Norveške, Bosne i Hercegovine, Srbije, Turske te Armenije i Gruzije koje još uvijek nemaju punopravno članstvo, Mario Žuliček izabran je na Skupštini Regionalne mreže mladih koja se od 26. do 30. studenog održavala u Istanbulu.  

Veliko je to priznanje aktivnostima i radu mladih Lepoglavčana, ali i potvrda Gradu Lepoglavi u opravdanost ulaganja i pružanja potpore mladima.
Moj izbor za predsjednika veliko je priznanje radu mladih u Lepoglavi i Varaždinskoj županiji. To je potvrda da se radi i ulaže dobro. Ujedno, to je nit vodilja mladima i organizacijama mladih kako nastupiti na međunarodnom polju, kako zagovarati interese mladih u Bruxellesu i Strasbourgu gdje je sjedište Regionalne mreže mladih koja je prije svega zagovaračko tijelo koje ima sve više utjecaja na tijela Europske unije, što pridonosi ostvarenju našeg cilja – utjecati na donošenje zakona i poboljšati položaj mladih – rekao je Mario Žuliček koji je jedan u nizu mladih iz Lepoglave uključenih u rad Regionalne mreže mladih od njenog osnutka 2008. godine.- Mladi iz Lepoglave kao predstavnici Varaždinske županije u radu Regionalne mreže mladih sudjeluju od 2008. godine kada je ona osnovana u Wiesbadenu u Njemačkoj. Ponosni smo osnivači te Mreže i od samog su početka mladi iz Lepoglave - Iva Žulić, Alen Zbodulja, Marina Marković, Tamara Kljunić i sad Mario Žuliček, bili aktivno uključeni u rad svake njene plenarne sjednice. Potvrda njihovog kvalitetnog rada, kvalitetnog rada organizacija civilnog društva, ali i Grada Lepoglave i Varaždinske županije je ovaj izbor Marija za predsjednika – istaknuo je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je također aktivno, kao član Predsjedništva i predsjednik Odbora za društvene medije sudjelovao u radu Regionalne mreže mladih koja, dodao je Kovač, djeluje u okviru Skupštine europskih regija koja komunicira direktno s Europskom komisijom i europskim parlamentom što Regionalnoj mreži mladih na težini i važnosti.

- Velika većina dobrih stvari događa se na razini regija odnosno lokalnih zajednica, a ne na razini država tako da iskustvo koje nosimo svi mi koji smo sudjelovali u radu ove mreže sa svih tih sjednica i svih tih regija čini dobro Lepoglavi u kontekstu uvođenja inovacija u rad s mladima, da mijenjamo strukturu i njihovu sliku i poziciju iz nekakve problematične skupine u društveni kapital koji trebamo iskorištavati jer mladi nisu budućnost već sadašnjost i s njima treba raditi danas – zaključio je Kovač.