Pon18102021

Posljednje izmjene02:03:33 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Politika Vijesti iz politike Radna tijela Stanje sigurnosti na području grada - Zadovoljavajuće!

Stanje sigurnosti na području grada - Zadovoljavajuće!

Zahvaljujući svim čimbenicima koji djeluju na tom području, stanje sigurnosti na području Lepoglave je vrlo zadovoljavajuće i važno je da se i dalje provode  potrebne mjere kako bi se to stanje održalo. Zaključak je to sjednice Vijeća za komunalnu prevenciju grada Lepoglave, koja je održana 30. listopada 2012. godine u prostorijama Doma kulture.

Zaključak je donesen na temelju izlaganja načelnika PU Ivanec Borisa Divjaka, kontakt policajca Božidara Šumečkog i načelnika Postaje granične policije Varaždin Vladimira Friščića.

Kako je naveo Divjak, Lepoglava je među rijetkima područjima na kojima je u posljednjih godina pristutan konstantan pad broja djela općeg kriminaliteta. Negativan trend nazire se tek u domeni prometa, gdje je vidljiv porast broja prometnih nesreća i broja ozlijeđenih osoba u njima.

Kontakt policajac Šumečki istaknuo je suradnju s Državnim inspektoratom, tijekom koje su provedene akcije detektiranja maloljetnika koji borave u kafićima nakon dopuštenog vremena, kao i ugostitelja koji im toče alkohol. Tijekom tih akcija na području Lepoglave utvrđen je samo jedan prekršaj, a ugostitelj koji je maloljetnicima točio alkohol je sankcioniran, navela je Vlasta Šimić iz Državnog inspektorata.

Vladimir Friščić iz granične policije iznio je dobro poznati problem ilegalnih prelaska granice. Iako se broj osoba koje su pokušale nezakonito prijeći granicu znatno smanjio (sa 67 u 2011. na 37 u prvih 9. mjeseci u 2013.), problem je i dalje prisutan, a kritične točke ostaju Zlogonje i Zalužje.

Zorislav Rodek izrazio je zadovoljstvo stanjem zaraznih bolesti kod životonja. Trihineloza i svinjska kuga su iskorijenjene, a problem ostaje bjesnoća kod lisica, koja je utvrđena u 4 slučaja, unatoč vakcinaciji. Zbog toga je predložio da se vakcinacija provodi dva puta godišnje.  Javlja se još jedan problem – kod vlasnika koji žive blizu granice, zbog uvoza iz Slovenije životinjama je često nemoguće utvrditi porijeklo.

Hrvoje Kovač iz Nezavisne udruge mladih naveo je kako je provedeno niz aktivnosti usmjerenih na kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih, a tu se posebno ističe Festival mladih kroz koji je prošlo ukupno 1137 ljudi, a čija je organizacija prošla bez nereda. Problem se javlja po pitanju buke na koju se određeni građani redovito žale, zbog čega je predložena izrada strateške karte buke grada Lepoglave, na što se nadovezao Boris Divjak informacijom da je izrada takve karte zakonska obaveza.

Voditelj komunalnog odjela grada Lepoglave Petar Županić rekao je kako je u proteklom razdoblju provedeno niz projekata koji za cilj imaju povećanje sigurnosti prometa, kao što su rješavanje problema parkinga kod stare banke, autobusnog ugibališta u Vulišincu, parkirališta kod Stare ciglane, raskrižje na ulazu u Ves označeno je signalizacijom kako bi se smanjio broj prekršaja i mogućnost prometnih nesreća, a tu su još i uređenje pješačke staze od Stepinčeve do željezničke stanice, novi asfaltni tepih koji je postavljen u ulici Hrvatskih pavlina, a koji se planira dalje prema Čretu.

Županić je još spomenuo i kako su u centru uklonjene plastične prepreke te postavljeni svijetleći stupići, a planira se i postavljanje rasvjete na zaobilaznici, kao i semafori na problematičnim lokacijama. Županić je istaknuo potrebu suradnje s prometnom policijom kako bi se detektirale eventualne kritične točke.