Pon24022020

Posljednje izmjene10:55:27 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Politika Vijesti iz politike Ostalo PREDSJEDNICA U LEPOGLAVI (FOTO I VIDEO)Kratak posjet Predsjednica iskoristila za razgled lepoglavske čipke i župne crkve

PREDSJEDNICA U LEPOGLAVI (FOTO I VIDEO)Kratak posjet Predsjednica iskoristila za razgled lepoglavske čipke i župne crkve


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nakratko je u sklopu svog dvodnevnog boravka u Varaždinskoj županiji posjetila Lepoglavu gdje su je dočekali i u svoje osobno ime te u ime građana pozdravili čelni ljudi Grada – gradonačelnik Marijan Škvarić, njegov zamjenik Hrvoje Kovač i predsjednik Gradskog vijeća Robert Maček.

Zadržavši se u Lepoglavi nešto više od pola sata, u Galeriji lepoglavske čipke razgledala je neke od najvrednijih primjeraka lepoglavske čipke te se i sama okušala u njenoj izradi. Voditeljica Galerije Karmen Šoštarić tom je prigodom Predsjednicu upoznala s poviješću čipkarstva u Lepoglavi te joj pobliže pojasnila zbog čega je lepoglavska čipka toliko lijepa i jedinstvena.

Posjet Predsjednice Lepoglavi nastavljen je razgledavanjem župne crkve. Lepoglavski župnik mons. Andrija Kišiček govorio joj je povijesti lepoglavske crkve, pavlinskom radu i njegovom značenju, pa tako i značenju Lepoglave, za hrvatsku kulturu i povijest. Zasvirale su tom prigodom i orgulje, a Predsjednici je predstavljen i oltar na koje se blaženi Alojzije Stepinac molio za vrijeme tamnovanja u Lepoglavi.

Svoje je dojmove Predsjednica Grabar Kitarović zapisala u knjigu dojmova lepoglavske župe:
"Hvala Vam na srdačnom gostoprimstvu i prekrasnim pričama o ovoj lijepoj crkvi. Ostanite uvijek tako duhoviti i optimistični! U ovo vrijeme Došašća želim Vam miran, sretan i blagoslovljen Božić i svako dobro! Vaša Predsjednica Republike Hrvatske"

Nakon toga, ne dajući izjave te mahnuvši okupljenim građanima, napustila je Lepoglavu.

- Zahvaljujem se Predsjednici na dolasku u grad Lepoglavu. Bilo mi je zadovoljstvo pozdraviti je ispred građana grada Lepoglave, ali je i upoznati s bogatom povijesno-kulturnom tradicijom grada te istaknuti da se Lepoglava zahvaljujući prekrasnoj lepoglavskoj čipki nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine. Predsjednici sam predstavio i potencijale grada Lepoglave, ali i probleme te, u tom kontekstu, želju da se ruralna područja u Hrvatskoj, u koja spada i područje grada Lepoglave, ravnomjerno razvijaju. Pri tome nam treba potpora i pomoć koju računamo dobiti i od Predsjednice – istaknuo je gradonačelnik Škvarić po završetku posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović gradu Lepoglavi.