Čet28052020

Posljednje izmjene03:58:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Politika Vijesti iz politike Ostalo POSJETA POMOĆNIKA MINISTRA KULTURE LEPOGLAVI " Šteta bi bilo ne iskoristiti ovaj veliki potencijal koji Lepoglava ima"

POSJETA POMOĆNIKA MINISTRA KULTURE LEPOGLAVI " Šteta bi bilo ne iskoristiti ovaj veliki potencijal koji Lepoglava ima"


Tijekom obilaska djela Varaždinske županije u radni posjet Lepoglavi stigao je pomoćnik tehničkog ministra kulture Davor Trupković. U Lepoglavu je stigao u pratnji bivšeg saborskog zastupnika Anđelka Stričaka te se tom prigodom sastao s lepoglavskim gradonačelnikom Marijanom Škvarićem, predsjednikom Gradskog vijeća Robertom Mačekom i župnikom lepoglavske župe monsinjorom Andrijom Kišičekom.

Nakon što je gradonačelnik upoznao pomoćnika ministra s bogatom kulturnom baštinom Lepoglave, fokus razgovora bio je usmjeren prema podršci gradskim kulturnim projektima od strane Ministarstva kulture, a koja je za trajanja mandata trenutne tehničke vlade, smanjena ili je izostala. Prije svega radi se o projektu Centar za posjetitelje "Centar pavlina" kojeg je Ministarstvo kulture u ovoj godini, a na što je gradonačelnik podsjetio pomoćnika ministra, odbilo financirati čime je, naglasio je gradonačelnik Škvarić, njegova realizacija dovedena u pitanje. Naime, Grad Lepoglava ne može, posebice u situaciji drastičnog pada proračuna, osigurati njegovo predfinanciranje. Također je pomoćnika ministra upoznao s činjenicom da je ove godine u velikoj mjeri smanjena potpora Ministarstva kulture Međunarodnom festivalu čipke i to baš u godini njegova jubilarnog 20. izdanja.

Donedavni saborski zastupnik Anđelko Stričak je pak napomenuo da je, nakon Varaždina, upravo Lepoglava ostvarila najviša potpora iz Ministarstva kulture, na što je gradonačelnik Škvarić rekao da se pri tom ne radi o gradskim projektima u kulturi već potporama koje su stigle za restauratorske radove u crkvi i samostanu.

S tijekom radova na obnovi i restauraciji crkve i samostana pomoćnika ministara upoznao je monsinjor Kišiček. Pri tom je rečeno da postoje naznake da bi se uskoro moglo započeti s obnovom istočnog krila samostana. Inače, u crkvi i samostanu kontinuirano traju restauratorski radovi, a trenutno traje obnova freske koje je Ranger oslikao na koru lepoglavske crkve.
Sve izneseno pomoćnik ministra pažljivo je saslušao pokazavši interes za rješavanje financiranja gradskih projekata u kulturi te je inicirao sastanak u Ministarstvu kulture koji će se održati krajem kolovoza.

- Sredstava više ili manje uvijek ima, samo je pitanje dobre prezentacije i dobrog osmišljavanja projekta. Strateško opredjeljenje vlade bilo je da ako negdje možemo uložiti milijun da bi dobili dva – tri milijuna kuna, to bi bio benefit. Šteta bi bilo ovaj veliki potencijal koji Lepoglava ima ne iskoristiti. Lepoglava sa svojim kulturnim dobrom na UNESCO-voj listi – lepoglavskom čipkom, jedno je od malobrojnih mjesta u Hrvatskoj koje zaslužuje takvu titulu – rekao je pomoćnik ministra Trupković dodavši da će Ministarstvo kulture zasigurno iznaći sredstva kojima će osigurati potporu za događanja i manifestacija. No, rekao je, najveća bi vrijednost bila osigurati zapošljavanje mladih ljudi koji će ostati u Lepoglavi kako bi se osjetila korist od toga što je Lepoglava sa svojom čipkom na UNESCO-voj listi.