Ned05072020

Posljednje izmjene02:49:17 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Politika Vijesti iz politike Ostalo Video: Predsjednik Ivo Josipović posjetio Lepoglavu

Video: Predsjednik Ivo Josipović posjetio Lepoglavu

predsjednik1

Predsjednik Republike Hrvatske, dr. Ivo Josipović boravio je 10. studenog u Lepoglavi. Sadržajno bogat posjet započeo je obilaskom lepoglavske Kaznionice u kojoj je održao sastanak s njenom upravom te ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem. Razgovarao je i sa zatvorenicima nakon čega je izjavio kako su hrvatski, pa tako i zatvor u Lepoglavi, pretrpani te da, s obzirom na broj zatvorenika koji je veći od kapaciteta, iznenađuje da u lepoglavskom zatvoru nema većih incidenata i pritužbi zatvorenika.

Nakon Kaznionice, Predsjednik Josipović posjetio je i  OŠ Ante Starčevića, označivši puštanjem balona ispisanima porukama mira,  završetak milijun i 300 tisuća kuna vrijednih radova na obnovi školske zgrade za što su sredstva osigurana putem Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva te iz županijskog i gradskog proračuna.  Nakon obraćanja predsjednika Ive Josipovića, gradonačelnika Marijana Škvarića i državnog tajnika Ministarstva prosvjete, znanosti i športa Želimira Janjića, okupljenima, Predsjednik je razgledao obnovljenu školu zgradu i pratio priredbu kojom su mu učenici i djelatnici Škole poželjeli dobrodošlicu.

Predsjednik se sastao s i predstavnicima gradske i županijske vlasti predvođenima lepoglavskim gradonačelnikom Marijanom Škvarićem i Varaždinskim županom Predragom Štromarom. Sastanak je održan u Turističko kulturno i informativnom centru čime je Predsjedniku skrenuta pozornost na brojne gradske projekte, od kojih su neki poput Centra u kojem je sastanak održan, realiziran sredstvima  Europske unije, a u čemu grad Lepoglava prednjači u odnosu na brojne jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj. Tom mu je prilikom Grad darovao Belostenčev «Gazophylacium» kao podsjetnik na bogatu kulturno - znanstvenu baštinu Lepoglave. Predsjednik se u Centru susreo s mladima te otvorio Centar za mlade pruživši pri tom potporu predstavljenom projektu Parka mladih u Lepoglavi.

- Vrlo sam često u Lepoglavi i svaki put kad dođem vidim neki napredak, i to ne mali. Zato čestitam građankama, građanima j gradskoj upravi na svemu što se ovdje radi. Vidim da je orijentacija prema znanju, mladima i  inovacijama. Postoje brojni razvojni planovi, a to je nešto što je jako dobro. - istaknuo je Predsjednik Josipović osvrnuvši se i na najavu osnivanja sveučilišta u Varaždinu o čemu se također razgovaralo tijekom radnog sastanka s gradskim i županijskim čelnicima.

- Sveučilište je uvijek dobrodošlo. Mislim da Sveučilište Sjever, kako bi se trebalo zvati, ima svoju budućnost i perspektivu, ali ono što je najvažnije, da zdrava ambicija da se osnuje sveučilište, bude popračena i odgovarajućom infrastrukturom i onim što je najvažnije, i što je bit sveučilišta, odgovarajućim nastavnim kadrom. Vidjevši i kako se radi u Lepoglavi i cijeloj Varaždinskoj županiji, ne sumnjam da će se u dogledno vrijeme steći svi uvjeti za njegovo osnivanje.

Boravak hrvatskog Predsjednika komentirao je i njegov domaćin, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić: - Posjetom Predsjednika htjeli smo poslati poruku da grad Lepoglava svoju budućnost temelji na mladim i obrazovanim ljudima. To nas obavezuje da ulažemo u ustanove koje će mladim ljudima omogućiti stjecanje znanja. Zato je ovom prilikom upriličeno svečano otvaranje obnovljenog školskog prostora koji će učenicima pružiti viši obrazovni standard. Predsjedniku smo htjeli pokazati da je Lepoglava grad projekata. Znamo što želimo i koji su nam ciljevi, a s obzirom da imamo ljude, prije svih mlade, imamo garanciju da ćemo zacrtano i ostvariti.

Boravak Lepoglavi hrvatski je Predsjednik zaključio posjetom lepoglavskoj župnoj crkvi gdje je njemu u čast održan kratak koncert na orguljam čija je replika svirala poklonjena Papi Benediktu XVI za njegova posljednja posjeta Hrvatskoj.