Ned05072020

Posljednje izmjene02:49:17 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Politika Vijesti iz politike Ostalo Premijerka Kosor i ministri upoznali projekt TCIC

Premijerka Kosor i ministri upoznali projekt TCIC

mimara-n

U predvorju Muzeja Mimara u Zagrebu u organizaciji Ministarstva financija jučer se održavao informativno-edukacijski događaj - Dan mogućnosti kroz EU fondove „Hrvatska u Europi, Europa za Hrvatsku". Cilj je bio svim zainteresiranima pružiti sveobuhvatnu i stručnu informaciju o mogućnostima korištenja sredstava iz aktualnog IPA pretpristupnog programa kao i budućih EU fondova, koji će Republici Hrvatskoj biti na raspolaganju nakon ulaska u Europsku Uniju. Svečanom otvorenju nazočila je premijerka Vlade Jadranka Kosor s delegacijom ministara i predstavnicima Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj koju je predvodio njezin šef Paul Vandoren.

Posjetitelji su također imali priliku pogledati izložbu fotografija projekata financiranih kroz dosadašnje pretpristupne programe, a među kojima je svoje mjesto u velikoj konkurenciji pronašao projekt „Turističko kulturno - informativni centar“ još jednom dokazavši vlastitu kvalitetu. Projekt su predstavili gradonačelnik Marijan Škvarić i voditelj projekta Hrvoje Kovač. Sudjelovanjem u natječajima za dodjelu sredstava iz EU pretpristupnih fondova stječe se iskustvo, znanje i vještine, koje će biti od neprocjenjive važnosti pri korištenju, obujmom puno većih, EU. S time se slaže i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić i naglašava:

{play}Radio_vijesti/skvaric-mimara.mp3{/play}

Otvarajući jučerašnju manifestaciju premijerka Jadranka Kosor izjavila je da ulazak u Europsku uniju (EU) za Hrvatsku predstavlja "cilj svih ciljeva, a to je za nas najvažniji vanjskopolitički ali i unutarnjopolitički cilj“. Osim premijerke na ovom zanimljivom događaju govorio je i potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker pohvalivši se kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja je imala iskoristivost EU-ovih pretpristupnih fondova preko 90 posto. - Kroz prvu generaciju pretpristupnih fondova od 2004. do 2006. ukupno je dodijeljeno 297 milijuna eura, a kroz novi pretpristupni program IPA od 2007. do 2011. godine 750 milijuna eura - podsjetio je Šuker.

Da podsjetimo, grad Lepoglava dobio je bespovratna sredstva u iznosu od 727.439 eura ili 74.15% cjelokupne vrijednosti projekta pod nazivom „Tourist and Cultural Information Centre - TCIC“ (Turistički i kulturni informativni centar) u sklopu programa PHARE 2005. Ugovor je potpisan između Središnje jedinice za financiranje i ugovaranje pri Ministarstvu finacnija i Grada Lepoglave, 30. studenog 2007, a projekt je završio s 30. travnjem 2009. godine. Ukupna vrijednost projekta je 981.037 EUR. Tzv. vodeći partner je Grad Lepoglava sa svojim partnerima: Zadrugom lepoglavske čipke, Nezavisnom udrugom mladih, Zajednicom športskih udruga grada Lepoglave, Gradskom knjižnicom Lepoglava i Pučkim otvorenim učilištem „Đuro Arnold“ Ivanec i Kaznionicom u Lepoglavi kao suradnikom.

Foto: Marina Marković