Pon25102021

Posljednje izmjene09:44:45 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Tennis Dugo očekivane promjene u načinu financiranja udruga s gradskog područja

Dugo očekivane promjene u načinu financiranja udruga s gradskog područja

Grad Lepoglava uvodi niz novina u poboljšanje rada i odnosa s građanima, a jedna od tih novina jest i težnja za boljim i transparentnijim sustavom financiranja organizacija civilnog društva na području našeg grada. Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač sudjelovao je tako na dvodnevnoj konferenciji "Financiranje projekata i programa organizacija civilnog društva iz javnih izvora" kojeg je organizirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Državna škola za javnu upravu.

- Drago mi je da su teme na konferenciji savršeno opisale ono što smo pripremili za naše udruge. Vjerujem da će svi dionici na gradskom području uvidjeti logične i pravedne izmjene u financiraju njihovih aktivnosti, a koje imaju uporište i s državne razine, ali i u zakonima RH – kazao je Kovač.

Zamjenik je pritom spomenuo i neke planirane novine u samom sustavu financiranja - Ono što mogu najaviti našim organizacijama civilnog društva s područja grada Lepoglave jest da će se dugo očekivane promjene u načinu financiranja istih dogoditi već ove godine, odnosno u planu proračuna za 2014. godinu. Promjene će se dogoditi sukladno Zakonu o fiskalnoj odgovornosti što će značiti potpisivanje ugovora o financijskog potpori projektu udruge. Druga novina jest i bitno povećanje transparentnosti i pravednosti prilikom raspodjele sredstava, a sukladno smjernicama iz „Kodeksa pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga – zaključio je zamjenik gradonačelnika.

Kako bi sve pripreme za financiranje prošle u redu, jako je važno da se organizacije civilnog društva s područja grada Lepoglave što prije registriraju u Registar neprofitnih organizacija što su bile obvezne učiniti još od 2009. godine jer će dokaz o upisu u taj registar biti jedan od glavnih dokumenata koji će im trebati za natječaj.

U tijeku su pripreme za javnu raspravu s organizacijama civilnog društva koja će biti u ponedjeljak 30.9. u 18 sati u Čitaonici Doma kulture nakon koje slijedi i radionica izrade projektnih prijedloga.