Pon08032021

Posljednje izmjene03:51:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Horse racing "Zeleno" poslovanje u školama

"Zeleno" poslovanje u školama

kolegij-ravnatelja

I lepoglavske škole početi će primijenjivati načela "zelenog" poslovanja. Naime, proteklog su tjedna UNDP Hrvatska, projekt Poticanja energetske efikasnosti i Varaždinska županija potpisale Pismo namjere za provođenje aktivnosti Zelenog ureda u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije. Pismo namjere potpisali su stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton i župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

UNDP projektni tim će u sklopu projekta 'Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj' pružiti stručnu i tehničku pomoć Varaždinskoj županiji u uvođenju koncepta Zelenog ureda i zelenog poslovanja u osnovne i srednje škole, kao doprinos u primjeni načela održivog razvoja u Varaždinskoj županiji.

Tako će se u sljedećih devet mjeseci u Varaždinskoj županiji provoditi aktivnosti za uvođenje načela ekološke i energetske održivosti koja podrazumijevaju efikasno korištenje materijala i energije; smanjenje otpada te recikliranje. Osim toga pri nabavi školskog materijala i opreme ići će se na objedinjenu nabavu, a za procjenu ukupnih troškova koristit će se LCC analiza (Life Cycle Cost Analysis), kojom se u obzir uzimaju cjeloživotni troškovi dotičnog materijala/opreme.

Uvođenjem koncepta Zelenog ureda i zelene objedinjene nabave u školski sustav Varaždinske županije očekuje se smanjenje potrošnje energije za 10%, a objedinjenom zelenom nabavom uz primjenu LCC analize utjecat će se na smanjenje ukupnih troškova za nabavu potrošnog materijala i opreme.