Sub06062020

Posljednje izmjene02:35:09 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Football GRADSKO VIJEĆE Za kašnjenje produženog boravka u školama i postavljanje lifta u zgradi Doma zdravlja prozvana Varaždinska županija

GRADSKO VIJEĆE Za kašnjenje produženog boravka u školama i postavljanje lifta u zgradi Doma zdravlja prozvana Varaždinska županija


S produženim boravkom u osnovnim školama na području Grada Lepoglave još se nije krenulo zato što je Varaždinska županija, koja je osnivač osnovnih škola i pod čijom su one ingerencijom, kasno donijela odluku o početku provođenja navedenog projekta na županijskom području. Sažetak je to odgovora koji je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Marijan Škvarić dao vijećniku Milanu Pavlekoviću (HNS) koji ga je pitao kada će krenuti provođenja projekta produženog boravka u osnovnim školama na području Grada Lepoglave.

Odgovarajući na pitanje o produženom boravku gradonačelnik Škvarić je najavio da će se s projektom krenuti i da će se on, za sada, provoditi, što se osnovnih škola na gradskom području tiče, samo u OŠ Ante Starčevića iz Lepoglave u kojoj je iskazan interes koji zadovoljava minimalne kriterije broja učenika za njegovo provođenje. Naime, nakon provedene ankete među roditeljima u sve tri osnovne škole na gradskom području, u OŠ Ante Starčevića u Lepoglavi interes su za produženi boravka iskazali roditelji 15-ero učenika, u OŠ Ivana Rangera u Kamenici četiri, a u OŠ Izidora Poljaka Višnjica interesa nije bilo.
- Županija je tek u srpnju ove godine donijela odluku o pokretanju projekta produženog boravka u školi. Trebalo je to učiniti puno ranije kako bi se do početka školske godine odradile sve potrebne procedure za početak provođenja projekta. Naime, nakon županijske odluke potrebno je dobiti suglasnost resornog ministarstva nakon čega škole moraju provesti natječaj za prijem u radni odnos učitelja koji će provoditi program. To sve zahtijeva određeno vrijeme. Pored toga, Županija koja je osnivač osnovnih škola donijela je uvjete koji nisu nimalo povoljni za gradove i općine. Naime, Županija će po svakom djetetu osiguravati 100 kuna mjesečno, roditelji će za njegovu prehranu izdvajati 350 kuna mjesečno, dok će gradovi i općine pokrivati troškove zaposlenika. Ti troškove prelaze i 10.000 kuna mjesečno. Grad Lepoglava će zahvaljujući svojem proračunu moći pokriti te troškove, ali ne znam kako će ih moći pokriti manje jedinice lokalne samouprave.Zbog toga ovu odluku smatram i diskriminirajućom. Svi bi trebali imati iste mogućnosti. Predlagao sam da Županija kao osnivač osnovnih škola financira projekt s 80%, a gradovi i općine s 20%. Pri tom bi pomogli i roditeljima subvencionirajući troškove prehrane. Na žalost, od strane župana i Županije nije bilo razumijevanja za to – pojasnio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Osim za kašnjenje provedbe projekta produženog boravka u školi, gradonačelnik Marijan Škvarić Varaždinsku je županiju prozvao i zbog kašnjenja projekta uređenja odnosno ugradnje lifta u zgradi Doma zdravlja u Lepoglavi.
- Grad Lepoglava sam je napravio projekt za ugradnju lifta i dali smo ga Domu zdravlja i Varaždinskoj županiji koji su ga zajedno s ostalim sličnim projektima prijavili na natječaj i dobili sredstva za njegovu realizaciju. Ove je godine projekt trebao biti realiziran. Od Županije smo tražili da nas se obavijesti o tome zašto projekt još nije ni krenuo, ali službeni odgovor nismo dobili. Opet ćemo uputiti dopis i tražiti pojašnjenje. Zatražit ću i sastanak sa županom po tom pitanju – poručio je gradonačelnik Škvarić odgovarajući na pitanje vijećnice Marije Ribić (HNS) koju je zanimalo što je što je s najavljenom izgradnjom lifta u zgradi Doma zdravlja u Lepoglavi..