Sub06062020

Posljednje izmjene02:35:09 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Football GRADSKO VIJEĆE Gradonačelnik odgovarao na pitanja vijećnika

GRADSKO VIJEĆE Gradonačelnik odgovarao na pitanja vijećnika


Održana je 8. sjednica Gradskog vijeća Grada Lepoglava. Kao i prethodne započela je "aktualnim satom" tijekom kojeg su vijećnici imali prigodu postavljati pitanja.

Vlasnike i korisnike zapuštenog zemljišta očekuju kazne

Vijećnik Zorislav Rodek (HNS) pitao je gradonačelnika Marijana Škvarića (HNS) na koji način Grad Lepoglava namjerava riješiti problem zapuštenog zemljišta. Podsjetio je početak cvatnje ambrozije čime taj problem postaje još zbog utjecaja na zdravlje građana.
- Građani moraju shvatiti da vlasništvo donosi i obaveze – istaknuo je u odgovoru gradonačelnik Škvarić te najavio da će Grad Lepoglava, nakon brojnih poslanih opomena vlasnicima odnosno korisnicima neuređenog zemljišta, početi s pisanjem i slanjem kazni.

Vijećnika Rodeka zanimalo je i kada će biti preasfalitirana cesta Rešetari – Martinuši u Crkovcu.
Gradonačelnik Škvarić je odgovorio da je riječ o cesti pod ingerencijom Županijske uprave za ceste kojoj je Grad Lepoglava dostavio prijedloge za uređenje cesta na gradskom području među kojima je i navedena dionica. Iz ŽUC-a su najavili uređenje navedene ceste, dodao je Škvarić, no Grad za početak radova nema garanciju i točnu najavu datuma početka radova, ali vjeruje da će ŽUC odraditi najavljeno.

Zatražena promjena reda vožnje vlaka u 16.03 za Lepoglavu

Vijećnik Milan Pavleković (HNS) zatražio je da se Hrvatskim željeznicama uputi zamolbu za promjenu vremena polaska vlaka koji iz Varaždina za Lepoglavu kreće u 16.03 sati budući da građani grada Lepoglave koji rade u Varaždinu, a kojima radno vrijeme završava u 16 sati ili su do tog vremena u školi ne mogu stići na navedeni vlak te za povratak u Lepoglavu moraju čekati sljedeći koji kreće u 19.27 sati. Zatražio je Pavleković da Grad dopisom traži od HŽ-a da pomakne vrijeme polaska navedenog vlaka odnosno da kreće 10 do 15 minuta kasnije. Vijećnik Pavleković je pitao i što je s najavljenim pilot-projektom integriranog javnog prijevoza.
Da će Grad HŽ-u uputiti dopis sa zahtjevom za pomicanja satnice polaska navedenog vlaka, najavio je gradonačelnik Škvarić. Također Grad će od Varaždinske županije zatražiti informaciju do kuda se došlo s pripremom pilot-projekta integriranog javnog prijevoza u koji je uključena Lepoglava, a koji bi trebao krenuti u rujnu. Naime, željeznička stanica u Lepoglavi bi od rujna trebala postati točka integracije na koju bi dolazio autobus koji bi prometovao otprilike na relaciji Lepoglava-Bednja-Trakošćan-Cvetlin-Višnjica-Žarovnica-Lepoglava te dovozio putnike na vlak kojim bi nastavili put prema Varaždinu, i to s jednom kartom.

Nastavak izgradnje kanalizacije uvjetovan početkom radova na aglomeraciji

Kad će krenuti iduća faza izgradnje kanalizacije te kad će se na gradskom području nastaviti uređenje vodotoka od strane Hrvatskih voda zanimalo je vijećnika Sinišu Štefičara (SDP).
Gradonačelnik Škvarić pojasnio je da je nastavak izgradnje kanalizacije vezan uz početak provedbe projekta aglomeracije na području Grada Lepoglave. Za početak projekta aglomeracije još nisu stvoreni svi uvjeti. Naime, još traje izrada studije opravdanosti, a potrebno je riješiti i problem postojanja većeg broja distributera vode na gradskom području. No, postoji naznake da bi se iduće godine moglo započeti s pripremom dokumentacije za provedbu projekta aglomeracije, istaknuo je gradonačelnik koji je, odgovarajući na drugo pitanje, istaknuo da je nedavno održan sastanak s Hrvatskim vodama na kojem se razgovaralo o nastavku radova na uređenju vodotoka.
- Trenutno traju radovi uređenja vodotoka na području Zlogonja, a trebali bi uslijediti radovi u Kamenici, Žarovnici i Sestrancu. Očekujemo i uređenje potoka u Patačićevoj ulici te izgradnju mosta preko rijeke Bednje – najavio je radove gradonačelnik Škvarić.


Uređenje ceste u Kameničkom Podgorju

Vijećnik Stjepan Vresk (HNS) pitao je da li se Županijskoj upravi za ceste može uputi zahtjev da se cesta u Kameničkom Podgorju, koja je uslijed brojnih klizišta oštećena u tolikoj mjeri da na mjestima više nema ni asfalta, sanira u cijelosti, a ne parcijalno od čega nije bilo baš i neke koristi.
- U posljednjih deset godina na sanaciju navedene ceste utrošeno je više od milijun kuna, no zbog klizišta dolazi do stalnih oštećenja. Svjesni smo u kakvom je stanju cesta i već smo ŽUC-u uputili dopis kojim predlažemo cjelokupnu sanaciju te ceste. Također smo predložili da sredstva pokušaju osigurati kandidiranjem tog projekata na neki od natječaja – odgovorio je gradonačelnik.

Čeka se dokumentacija za vatrogasni centar

U kojoj je fazi najavljivani projekt izgradnje vatrogasnog centra u Lepoglavi, pitala je vijećnica Ružica Kučar (SDP).
- Grad Lepoglava je u proračunu za ovu godinu osigurao sredstva za izradu projektne dokumentacije za vatrogasni centar, a sad je na Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Lepoglava da raspiše natječaj za njenu izradu. Nadam se da su taj postupak vatrogasci već pokrenuli ili da će ga pokrenuti u što skorijem roku kako bismo već na proslavi 120 godina postojanja DVD-a Lepoglava, koja je u kolovozu, imali gotovu dokumentaciju. Nakon toga, iduće godine, projekt izgradnje vatrogasnog centra planiramo prijaviti na mjeru 7.4. - odgovorio je gradonačelnik Škvarić.

Zašto planinarski dom Pusti duh ne radi tijekom cijele sezone

Vijećnica Marija Ribić (HNS) zatražila je, na inicijativu grupe građana, da joj se pismenim putem odgovori zašto se građani ne mogu upisati u Planinarsko društvo Pusti duh te zašto planinarski dom Pusti duh na Ravnoj gori radi samo u terminu od 1. travnja do 1. listopada.

Vijećnica Ribić je pitala i koliki su iznosi potpora koje je Grad Lepoglava dobio i iz kojih su izvora te potpore stigle
Grad je u ovoj godini, odgovorio je gradonačelnik, primio potpora u visini 8.449.000 kuna među kojima je najveća ona za uređenje dječjeg vrtića u Lepoglavi. Dodao je i da se očekuje dobivanje dodatnih potpora s obzirom na to da je na razne natječaje prijavljeno još projekata.

O dvorcu Šaulovec i na Gradskom vijeću

Zašto je stala izgradnja spomen-parka za poginule branitelje s gradskog područja pitao je vijećnik Stjepan Črepinko (HSS) konstatirajući pri tom da je gradilište do neki dan bilo zaraslo i kao takvo predstavljalo je ruglo, a što nije primjereno s obzirom na to da se radi o spomen-obilježju za poginule branitelje. Konstatirao da je gradilište uređeno tek kad je postojala mogućnost da će ministar branitelja Tomo Medved posjetiti Lepoglavu za vrijeme održavanja turnira za poginule branitelje. Pitao je i zašto se spomenik gradi u etapama.
Gradonačelnik Škvarić odgovorio je vijećniku Črepinku da projekt izgradnje spomen-parka većinom vodi udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava koja je odlučila da se on gradi u etapama i to onim intenzitetom kojim budu osigurane potpore za njegovu izgradnju. Sukladno tome, pojasnio je gradonačelnik, završena je prva faza za što je bila dobivena potpora od Ministarstva branitelja. Dodao je da se ovih dana krenulo u nastavka gradnje za što će se koristiti sredstva iz gradskog proračuna, ali i dodatne potpore koje se očekuju. Spomen-park bi trebao biti izgrađen do kraja ove godine, zaključio je gradonačelnik.

Zaiskrilo je između vijećnika Črepinka i gradonačelnika Škvarića kada je vijećnik Črepinko konstatirao je da su odnosi između gradonačelnika i župana zaoštreni te pitao gradonačelnika kada se misli prestati svađati sa županom i zašto županu spočitava kupnju dvorca Šaulovec, što vijećnik Črepinko smatra dobrim potezom.
Gradonačelnik Škvarić kazao je da ne zna što odgovoriti na postavljeno pitanje o Šaulovcu budući da je kupnja Šaulovca bila tek opaska unutar izlaganja o potrebi ulaganja u obrazovanje što je zasmetalo županu Čačiću i njegovom zamjeniku Paljaku.
- Rekao sam da je važnije sa županijske razine ulagati u obrazovanje pa tako u projekt cjelodnevnog boravka djece u školi, posebice zato što je osnivač osnovnih škola županija, a ne u kupnju dvorca Šaulovec – rekao je gradonačelnik vijećniku Črepinku dodavši i da nije u sukobu sa županom.

Table s projektima smetaju građane

Vijećnik Željko Šoštarić (HSS) pitao je, temeljem prijedloga građana, da li se može postaviti rasvjetna tijela javne rasvjete između kućnih brojeva 22 i 24 u Donjoj Višnjici, zatim u dijelu naselja Purga te u Trakošćanskoj ulici prema Pečevskima.
Što se rasvjete tiče, gradonačelnik je rekao da ako postoji potreba za postavljanjem pojedinih lampi ne bi trebalo biti problema da se one postave. No, što se Višnjice tiče, rekonstrukcija javne rasvjete ići će kad se odradi rekonstrukcija niskonaponske mreže koja upravo traje. Za Trakošćansku ulicu pak je raspisan natječaj i radovi će uskoro krenuti, odgovorio je gradonačelnik.

Vijećnik Šoštarić uputio je i zahtjev grupe građana da se više ne postavljaju plakati odnosno table s najavama projekata kao što je onaj za gradsku tržnicu ili tabla za projekt Tehnološkog centra drvne industrije.
- Građani ne žele da postavljanjem takvih tabli od njih pravite budale – poručio je Šoštarić
Gradonačelnik je odgovorio da ti projekti još nisu realizirani jer za to potrebno osigurati sredstva. Pozvao je vijećnika Šoštarića da predloži kako osigurati sredstva za njihovu realizaciju.

Gradnja nogostupa

Kada se može očekivati izgradnja nogostupa u naselju Muričevec prema Šoštarićima zanimalo je vijećnika Alena Mađara (HDZ).
U gradonačelnikovom odgovoru navodi se potreba zadovoljena pojedinih uvjeta kao što je proširenje ceste i postavljanje kanalizacije. Nogostup će graditi ŽUC kad se steknu uvjeti, a Grad će u sudjelovati u sufinanciranju radova s 25 posto potrebnih sredstava.

Vijećnik Stjepan Maček (HSS) pitao je u kojoj je fazi projekt dovršetak gradnje kanalizacije i nogostupa u Žarovnici.
Gradonačelnik Škvarić ga je informirao da je Županijska uprava za ceste dovršetak gradnje nogostupa u Žarovnici u svoj program te da je nastavak gradnje s njihove strane najavljen za srpanj.

Kada se može očekivati početak radova asfaltiranja dionice ceste u Lepoglavskoj Vesi uvrštene u program za 2018. godinu, pitao je vijećnik Tonko Županić (HDZ).
- Nakon izglasavanja rebalansa kojim su korigirane cijene odmah krećemo s procedurom javne nabave kako bismo izabrali izvođača i potom krenuli s radovima – odgovorio je gradonačelnik.