Ned26052019

Posljednje izmjene01:56:24 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Football 28. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Prepirke i svađe te odluka o potpori projektu Dječjeg vrtića obilježile predzadnju sjednicu Vijeća

28. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Prepirke i svađe te odluka o potpori projektu Dječjeg vrtića obilježile predzadnju sjednicu Vijeća


Već uobičajeno, sjednice Gradskog vijeća grada Lepoglave započinju pitanjima vijećnika koja najčešće završe prepirkama gradonačelnika i dijela vijećnika. Izuzetak nije bila ni 28. sjednica Gradskog vijeća održana 16. ožujka.

Tko kontrolira izmjenu filtera na asfaltnoj bazi

Vijećnik Stjepan Črepinko (HSS) pitao je gradonačelnika Marijana Škvarića (HNS), potaknut upitima građana koji se žale na zagađenost okoline asfaltne baze u Lepoglavi, na koji način Grad Lepoglava kontrolira izmjenu filtera na navedenom postrojenju. Pitao je Črepinko i zašto u protekle četiri godine u Poduzetničkoj zoni u Lepoglavi nije otvoreno niti jedno radno mjesto.
U odgovoru na prvo pitanje gradonačelnik Škvarić je rekao da kontrola izmjene filtra nije u ingerenciji Grada Lepoglave već inspekcijskih službi i da će, ako vijećnik Črepinko to želi, od tih službi nabaviti izvješća te mu ih dostaviti.
Odgovarajući na upit o zapošljavanju, gradonačelnik je iznio statistički podatak prema kojem je u četiri godine nezaposlenost na gradskom području s oko 700 pala na 283 nezaposlene osobe. Rekao je i kako na području grada postoji potražnja za radnicima u nekoliko tvrtki. Dodao je gradonačelnik da neke tvrtke koje su otvorile svoje pogone u Lepoglavi nisu "pale s Marsa", već su u Lepoglavu došle zahvaljujući pregovorima i dogovorima te uvjetima koje Grad nudi poduzetnicima. Istaknuo je i to da Grad nije taj koji otvara radna mjesta već stvara uvjete poduzetnicima da to čine.
Nezadovoljan odgovorima vijećnik Črepinko spočitao je Gradu nezainteresiranost za probleme građana koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom u okolici asfaltne baze te je rekao da u Poduzetničku zonu u protekle četiri godine Grad nije doveo niti jednog ulagača koji bi otvorio neki pogon i nova radna mjesta.

Hoće li gradonačelnik i vijećnik leći na cestu i zatvoriti promet na županijskoj cesti

- To nije cesta, to je užas – konstatirao je vijećnik Robert Dukarić (HDZ) pitajući što je s uređenjem županijske ceste na relaciji Gornja Višnjica – Bednjica – Cvetlin. Vijećnik Dukarić je pri tom rekao da se govori o poduzetnicima, a da se ne govori o tome kakve uvjete, u ovom slučaju cestu, imaju. Dodao je da je već nekoliko puta sam od ŽUC-a tražio očitovanje po pitanju obnove navedene dionice, ali da odgovor nije dobio.
- Što hoćete od Grada – pitao je vijećnika Dukarića gradonačelnik Škvarić na što ga je vijećnik Dukarić, pomalo iznenađen upitom, pitao da li to znači da se tvrtke iz Višnjice moraju preseliti tamo gdje je uređena cesta odnosno da Grad nema utjecaja na ŽUC da se uredi tih 500 metara ceste.
Gradonačelnik je tada rekao da je Grad od ŽUC-a tražio uređenje navedene dionice i da je ona ušla u ŽUC-ov plan obnove cesta.
- Što hoćete od mene? Da zajedno s vama legnem na tu cestu i zabranimo promet – ponovno je pitao gradonačelnik te poručio vijećniku Dukariću da miješa ingerencije.
- Umjesto da rade svoju gospodarsku zonu ili nekakav objekt u brdima gdje je težak pristup, napravili smo Poduzetničku zonu u koju se mogu preseliti, umjesto garaža i stisnutih prostora u kojima rade i imaju teške uvjete. Znam da, kad prođe tri oštra zavoja koja ni vi ni ja ne možemo ispraviti, šleper jedva dođe do HIS-a. To mu nisam krivi ja, a niti Grad. Ako hoće, gospodarstvenik može pogon napraviti na vrhu brijega, ali mu netko drugi neće biti kriv ako do tog brijega nema autoceste – poručio je gradonačelnik dodavši da je Višnjica prije 20 izgledala tako da se do nekih ljudi nije moglo pješice.
- Danas je preasfalitirana, rasvijetljena, s nogostupima na kojima radimo, s dograđenom školom i s društvima u koja ulažemo. Stvorili smo jedan život u Višnjici kojega prije nije bilo – dodao je Škvarić te naveo da su, što se Višnjice tiče, stavljeni potpisi na investicije ŽUC-a od 4.8 milijuna kuna za nogostup čija izgradnja kreće i Elektre vrijedne više od 3.5 milijuna kuna te da je dan zahtjev za građevinsku dozvolu za projekt uređenja trga na Višnjici vrijedan više od milijun kuna.
- Što hoćete više – pitao je gradonačelnik dodavši da onome tko ne vidi o kakvim se velikim ulaganjima radi pomaže jedino doktor.

Tratinčica za Lepoglavu

Na žalost, izrazi i konstatacije neprimjerene raspravi na Gradskom vijeću mogle su se čuti i u nastavku aktualnog sata.
- Ja se bojim uopće nešto pitati – rekao je vijećnik Željko Šoštarić (HSS) koji je također dobio priliku postaviti pitanja. Prije samih pitanja iznio je neslaganje s konstatacijom vijećnika Črepinka da se u Poduzetničkoj zoni nije ništa napravilo rekavši da je napravljena solarna elektrana s jednim zaposlenim.
- Recite mi, mjerljivim podatkom, koliko ste tijekom četverogodišnjeg mandata dobili novaca direktno iz Europske unije – postavio je prvo pitanje vijećnik Šoštarić. Zatim je pitao da li je Grad Lepoglava naručio nekakve ankete i tko ih je, ako su naručene, platio.
- Cijeli vaš politički program, vaš rad i aktivnost se temelje na tome da samo "špotate" i kritizirate, a u četiri godine niste predložili ništa, niti ste dali kakvo rješenje...da ste jednu tratinčicu posadili u ovoj Lepoglavi barem bi mogli reči da ste nešto napravili za Lepoglavu. Dokažite što ste vi napravili za Lepoglavu – poručio mu je gradonačelnik Škvarić na što mu je vijećnik Šoštarić rekao da ga to nije pitao. Gradonačelnik Škvarić potom je iznio brojke – 3.7 milijuna kuna 2013., 6.9 milijuna kuna 2014., 7.4 milijuna kuna 2015. i 2.2 milijuna kuna 2016., na što je vijećnik Šoštarić opetovano tražio navođenje izvora tih sredstava.
- To su tekuće i kapitalne potpore, iz fonda Europske unije i iz resornih ministarstava. Nitko to nije dao već su dobiveni temeljem izrađenih projekata. Vi niste napravili ništa u protekle četiri godine, a mogli ste napisati neki projekt – rekao je gradonačelnik Škvarić.
- Nisam to napravio jer nisam imao iskaznicu HNS-a pa nisam dobrodošao u Grad – odgovorio je vijećnik Šoštarić.
- Za projekt vam treba samo znanje, volja i pamet – rekao je gradonačelnik Škvarić te dodao da što se ankete tiče ne zna o čemu vijećnik Šoštarić govori.

Povišeni tonovi i neprimjerene izjave utišale su se kad je na red došao vijećnik Željko Breški (HSP AS) koji je, ponukan i prethodnom raspravom, rekao da gledajući što se događa na Gradskom vijeću gubi volju izaći na sljedeće lokalne izbore.
- Trebamo služiti ljudima koji su nas izabrali. Moramo se pitati koliko smo pridonijeli tome da ljudima bude bolje – rekao je vijećnik Breški nakon čega je zaključen aktualni sat.

Suglasnost Vijeća za projekt Dječjeg vrtića

U nastavku sjednice vijećnici su jednoglasno, nakon što im je pojedinosti projekta predstavio Emil Tkalec iz Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad, dali suglasnost za provedbu ulaganja u projekt "Rekonstrukcije (sanacija, adaptacija i nadogradnja) zgrade Dječjeg vrtića i izgradnja pomoćne zgrade (garaža, kućna radionica i spremište)",
Time su, uz već ranije pripremljenu projektnu dokumentaciju, ispunjeni svi uvjeti za prijavu navedenog projekta vrijednog 8.3 milijuna kuna na natječaj za mjeru 7.4.1.
S obzirom na to da Grad može biti nositelj samo jednog projekta, odlučeno je da se na natječaj prijavi projekt Dječjeg vrtića budući da taj projekt može prikupiti najviše bodova i tako imati najveće izglede biti odabran u konkurenciji koja će prema najavama biti izuzetno velika. d
- Dokazali smo da je Grad Lepoglava sposoban aplicirati jedan ovako veliki projekt koji je važan za mlade obitelji odnosno djecu. Pored toga riječ je o gospodarskom projektu, projektu koji će donijeti novo zapošljavanje, ali i projektu koji ima svoju ekološku komponentu budući da uklanjamo za ljude i okolicu štetne salonitne ploče. Dakako riječ je o investiciji za čiju realizaciju želimo osigurati sredstva iz Europske unije, pri čemu očekujemo 90 posto povrata uloženih sredstava – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić dodavši da će Grad Lepoglava za osiguranje sredstava potrebnih za realizaciju projekta ići u povoljno kreditno zaduženje.

Prodaja novih parcela u Poduzetničkoj zoni

Gradsko je vijeće donijelo i odluku o prodaji zemljišta u Poduzetničkoj zoni. Riječ je devet potpuno komunalno opremljenih parcela ukupne površine 5,2 hektara za koje će početna cijena biti 78 kuna po kvadratnom metru.
- Ulagačima uz komunalno opremljene čestice nudimo niz benefita te sredinu s vrijednim i marljivim ljudima te gradsku upravu koja im stoji na raspolaganju – poručio je gradonačelnik Škvarić dodavši kako je riječ o procesu otvaranja novih radnih mjesta na području grada Lepoglave.
Razvila se raspravu u kojoj je vijećnik Željko Šoštarić rekao da je Poduzetnička zona manje vrijedna zbog solarnih panela koji su zakočili širenje postojećim poduzetnicima. Dodao je da se izgradnjom sunčane elektrane nije otvorilo niti jedno radno mjesto te da se pogodovalo investitoru izgradnjom trafostanice koja ima za zonu nepotrebnu izlaznu snagu, a koja je potrebna upravo za solarnu elektranu kako bi se distribuirala proizvedena električna energija.
Gradonačelnik Marijan Škvarić rekao je kako se stalno vrti ista priča i da je trafostanica izgrađena za potrebe budućih investitora.
Vijećnik Zorislav Rodek (HNS) rekao je vijećniku Šoštariću da je prodaja zemljišta u Poduzetničkoj zoni provedena po proceduri i zakonima te da se natječaj nije mogao poništiti samo zato što se nekome ne "sviđa" ulagačeva namjera i da su oni koji su se željeli proširiti na navedene parcele mogli ponuditi na natječaju veću cijenu za njihovu kupnju.

U nastavku sjednice, između ostalog, tvrtki TTG iz Višnjice dodijeljeno je djelatnost održavanja nerazvrstanih cesta na području grada Lepoglave u naredne će četiri godine. Takvu su odluku vijećnici donijeli temeljem prijedloga povjerenstva za provedbu javnog natječaja na kojem je tvrtka TTG ponudila najpovoljnije uvjete.
Prihvaćeni su od strane Vijeća prijedlozi odluka o korištenju sredstava Fonda za razvoj brdsko – planinskih područja za financiranje provedbe kapitalnih projekata od interesa za razvoj grada Lepoglave, a radi se o izradi idejnih rješenja i glavnih projekata za uređenje raskrižja u Poduzetničku zonu te sanacije cestovnog klizišta u Žarovnici (Galovići) i Višnjici (Višnjička Ves).