Pet17082018

Posljednje izmjene06:43:57 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Football GRADSKO VIJEĆE – PITANJA VIJEĆNIKA (1. dio) Inspekcija u lokalnom vodovodu i održavanje groblja

GRADSKO VIJEĆE – PITANJA VIJEĆNIKA (1. dio) Inspekcija u lokalnom vodovodu i održavanje groblja


Na 24. sjednici Gradskog vijeća vijećnik Željko Breški (HSP AS) pitao je da li je netko iz Grada pozvao inspekciju Vodovodnom odboru Ves. Naime, riječ je o inspekciji Porezne uprave koja je, rekao je postavljajući pitanje vijećnik Breški, poslana najorganiziranijoj od 22 udruge koje upravljaju lokalnim vodovodima.

- Od strane inspektora, nakon provedenog inspekcijskog nadzora, doneseno je rješenje u kojem se ne navodi, dakle nije pronađena, niti jedna nepravilnost koja bi ukazivala da vodovod ne posluje po zakonima naše države. Da li se preko udruge koja je najbolje organizirana žele destabilizirati i ostali vodovodi kako bi na temelju toga bili preuzeti od strane Varkoma – pitao je vijećnik Breški.

- Što se tiče izrečenih vaših navoda otvoreno vam mogu reći da ja osobno, a niti u funkciji gradonačelnika nemam veze s dolaskom inspekcije u Vodovodni odbor Ves - odgovorio je gradonačelnik Marijan Škvarić (HNS) te dodao kako pretpostavlja da je razlog dolaska inspekcije vezan uz rezultate nedavno provedenog inspekcijskog nalaza kvalitete vode kojim je u četiri lokalna vodovoda na gradskom području utvrđeno da kvaliteta vode ne zadovoljava standarde kvalitete vode za ljudsku upotrebu.

Ovom prigodom gradonačelnik Škvarić je upoznao vijećnike s informacijom pristiglom iz Hrvatskih voda, a o čemu će tražiti očitovanje predstavnike svih lokalnih vodovoda, da Hrvatske vode odustaju daljnjeg sufinanciranja i ulaganja u grad Lepoglavu i to u komunalnu infrastrukturu, prije svega kanalizaciju i vodoopskrbu, zbog toga što ne postoji javna vodoopskrba.
- Mi smo zbog toga ostali bez daljenjeg investiranja u kanalizaciju odnosno financiranja druge faze uređenja kanalizacijskog sustava na području Lepoglave. Također u planiranom projektu izgradnje aglomeracijskog sustava za Ivanec i Lepoglavu, Hrvatske su vode donijele odluku da nadalje provode projekt samo za Ivanec, bez Lepoglave. To je veliki problem i možemo biti dovedeni u situaciju, s obzirom na to da Europska unija traži da do 2020. u jedinicama lokalne samouprave budu izgrađeni kanalizacijski sustavi, da plaćamo penale – izvijestio je vijećnike gradonačelnik Škvarić te dodao kako se mogu čuti neistinite informacije da on osobno posjeduje dionice Varkoma te tako želi dodatno zaraditi.
- To je jedan politički pamflet koji se mogao čuti pred lokalne izbore od strane određenih vijećnika – zaključio je Škvarić.


I nakon primjedbi IVKOM dalje na grobljima radi po starom

- Na žalost, ništa se nije promijenilo u vezi s upravljanjem grobljima na gradskom području unatoč tome da smo na prošloj sjednici Gradskog vijeća na probleme upozorili prisutnu predstavnicu IVKOM-a – rekla je vijećnica Anka Žulić (HDZ) postavljajući pitanje što će se poduzeti po pitanju te činjenice i zašto je Grad, što se upravljanja grobljima tiče, vezan za IVKOM.

Gradonačelnik Škvarić potvrdio je da je nakon prošlog Vijeća bio u IVKOM-u i s odgovornima razgovarao o toj problematici. Najavio je da će se s njima susresti i na terenu te pokušati iznaći rješenja.
Što se tiče toga da je upravljanje grobljima povjereno IVKOM-u, gradonačelnik je odgovorio da je ta odluka u skladu sa zakonskim propisima kojima se nalaže da grobljima upravlja komunalna tvrtka u kojoj udio ima jedinica lokalne samouprave.