Čet16072020

Posljednje izmjene10:31:25 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Football 5. sjednica Gradskog vijeća: U zadnji tren spriječeno donošenje odluke koja bi gradsku blagajnu oštetila za višemilijunski iznos (1. dio)

5. sjednica Gradskog vijeća: U zadnji tren spriječeno donošenje odluke koja bi gradsku blagajnu oštetila za višemilijunski iznos (1. dio)

 Održana je i peta sjednica Gradskog vijeća grada Lepoglave koju su, kao i prethodne, obilježila žustra sučeljavanja i višesatno vijećanje. U zadnji tren izbjegnuto je donošenje odluke koja bi gradsku blagajnu oštetila za višemilijunski iznos. Gradsko vijeće dobilo je savjetodavno tijelo, Grad Lepoglava Plan zaštite i spašavanja, a izdavač Gradskog lista savjet da spali novine koje izdaje.

Početak sjednice bio je po običaju rezerviran za pitanja vijećnika.

Vlasnici stanova u zgradama propustili priliku prijaviti se za sufinanciranje ugradnje stolarije

Vijećnicu Mariju Ribić (HNS) zanimalo je da li će biti raspisan još koji natječaj za fasade i da li će on obuhvatiti i stambene zgrade.
- Što se tiče zgrada, vlasnici stanova u etažiranim zgradama su imali mogućnost javiti se natječaj za sufinanciranje ugradnje stolarije. Tu neke stvari nisu najbolje odrađene pa se nisu javili. Što se pak sufinanciranja izgradnje fasade tiče zgradu su mogli prijaviti njihovi upravitelji, a ne vlasnici stanova. Ukoliko Fond za zaštitu okoliša nastavi s ovakvim programom Grad Lepoglava je spreman ponovno se uključiti u njega – odgovorio je gradonačelnik Marijan Škvarić (HNS).

Kamenica je prvo naselje na području grada Lepoglave s uređenim kanalizacijskim sustavom koji bi trebao biti zaokružen s izgradnjom pročistač otpadnih voda. U kojoj je fazi projekt njegove izgradnje zanimalo je vijećnika Zorislava Rodeka (HNS).
- Za izgradnju pročistača Grad je iz IPARD programa dobio 1.2 milijuna kuna bespovratnih sredstva. Raspisali smo pozivni natječaj za njegovu izgradnju na koji se prijavila jedna tvrtka koja nije zadovoljila uvjete tako da je taj natječaj poništen. Raspisat ćemo novi otvoreni natječaj koji će, vjerujemo, dati izvođača radova pa će krenuti i završna faza realizacije navedenog projekta koji je Grad uspješno odradio – pojasnio je gradonačelnik Škvarić

U Višnjici će se graditi Centar bioraznolikosti, projekt vrijedan 27 milijuna kuna

Vijećnik Rodek pitao je gradonačelnika što Grad planira učiniti sa starim školskim zgradama u Višnjici.
Gradonačelnik Škvarić pojasnio je kako će one biti u funkciji razvoja višnjičkog kraja kao što je to slučaj i sa ostalim gradskim ulaganjima među kojima je gradonačelnik izdvojio ulaganja u razvoj komunalne infrastrukture, financiranje izgradnje školske sportske dvorane javnim privatnim partnerstvom, pružanje potpora udrugama te sufinanciranjem prijevoza srednjoškolaca.
- Na mjestu stare školske zgrade (bivšeg zadružnog doma op. a.), koju je Gradu ustupila Varaždinska županija, u planu je izgradnja Centra bioraznolikosti. Dio je to projekta kojem je nositelj Grad Lepoglava, a partneri Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija te Javna ustanova za zaštitu okoliša Krapinsko-zagorske županije. Cilj tog projekta, kojim će biti obuhvaćena područja Ravne gore, Strahinjčice i Ivančice, zaštiti je i prezentirati našu prirodnu raznolikost. Centar koji će se graditi u Višnjici imat će apartmane, multimedijski prostor, ambulantu, prostor za renđera koji će se brinuti o parku prirode. Prvu fazu projekta, izradu projektne dokumentacije sa 85 posto financirat će Ministarstvo razvoja i europskih fondova, a s 15 posto Varaždinska županija. Nakon izrade projektne dokumentacije bit ćemo spremni 2015. godine projekt prijaviti na europske fondove kako bi se dobila potrebna sredstva za realizaciju tog 27 milijuna kuna vrijednog projekta – odgovorio je gradonačelnik Škavrić dodavši kako je to pravilan način ulaganja i pomoći pograničnom području grada Lepoglave, a ne da se to radi nekim sitnim korekcijama doprinosa koje ustvari nisu danak razvoju tog kraja.

Vijećnik Alojz Gredelj (SDP) rekao je kako postoje komentari da se, kad je Grad Lepoglava u pitanju, puno putuje. Vezano za to tražio je da se pojasni razlog putovanja grupe umirovljenika u Sloveniju.
- To putovanje vezano je za još jedan gradski projekt koji se financira sredstvima Europske unije. To je projekt "Aktivni seniori za Europu" vrijedan 50 000 eura, a u sklopu kojeg će iskustva razmjenjivati građani treće životne dobi iz Lepoglave, slovenske Škofje Loke i još dvaju gradova iz Austrije i Italije – pojasnio je gradonačelnik Škvarić.

Vijećnicu Gordanu Vrtar (HSP) zanimalo je kada će biti poznati rezultati prijava programa organizacija civilnog društva za korištenje sredstava iz gradskog Proračuna.
- Početkom idućeg tjedna – odgovorio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač dodavši kako će svaka udruga, uz rezultate, dobiti i savjete kako poboljšati nešto što nije bilo dobro u konkretnoj prijavi.

Zlatko Hehet, vijećnik HNS-a, pitao je u kojoj je fazi projekt Tehnološkog centra drvne industrije u Lepoglavi, na što je dobio odgovor gradonačelnika u kojem se navodi da je Ministarstvo regionalnog razvoja odobrilo raspisivanje natječaja za idejno rješenje Tehnološkog centra temeljem kojeg je Grad donio odluku o izboru najpovoljnijeg izvođača.
- Centar će se izgraditi na gradskoj čestici i uvelike će doprinijeti razvoju grada Lepoglave – dodao je gradonačelnik Škvarić istaknuvši potporu projektu od strane resornog ministarstva, Varaždinske županije i Hrvatske gospodarske komore.

Hoće li se Višnjici vratiti poštanski ured

- U kojoj je fazi projekt dječjeg vrtića u Višnjici i da li postoji mogućnost da se Višnjici vrati poštanski ured – pitao je vijećnik Robert Dukarić (HDZ).
Da je otvaranje dječjeg vrtića u Višnjici i dalje gradski plan potvrdio je gradonačelnik Škvarić dodajući kako je prvi korak u njegovoj realizaciji legalizacija objekta koji će se prenamijeniti u dječji vrtić.
- Nakon legalizacije, koju ćemo nastojat ubrzati, uslijedit će izrada projektne dokumentacije kao osnova za daljnju realizaciju projekta dječjeg vrtića u Višnjici – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Što se poštanskog ureda u Višnjici tiče gradonačelnik je rekao kako su se u Gradu zalagali da ured ostane u Višnjici.
- Pošta je postavila uvjete da se pokriju troškovi rada ureda na godišnjoj razini od 180 000 kuna. Budući da Pošta radi na tržišnom principu, nismo mogli preuzeti plaćanje njihovog poslovanja i još u tolikom iznosu. O tome sam razgovarao s resornim ministrom, ali Pošta je ostala na svom zahtjevu. No, nismo dali da se ukine poštanski broj koji je Višnjica imala – pojasnio je gradonačelnik Škvarić dodavši da nema bojazni da će, nakon poštanskog ureda, Višnjica ostati bez škole i zdravstvene ambulante.
- Grad plaća komunalije za zdravstvenu ambulantu u Višnjici jer želimo da ambulanta tamo i ostane. To je standard koji Višnjica zaslužuje i žao mi je što je Pošta odlučila zatvoriti poštanski ured u Višnjici – zaključio je Škvarić.
Replicirao je vijećnik Robert Maček (HDZ) kazavši da su realni troškovi rada poštanskog ureda u Višnjici bili oko 30 000 kuna što je prihod koji je taj poštanski ured ostvarivao.
- Najveća stavka troškova ureda u Višnjici bile su plaće zaposlenika. Zatvaranjem poštanskog ureda ti troškovi nisu nestali i nije ostvarena ušteda budući da su zaposlenici poštanskog ureda u Višnjici premješteni na druga radna mjesta u Pošti – rekao je vijećnik Maček.
- Pošti bi se trebalo predložiti da se u poštanskom uredu računi koje građani plaćaju Gradu Lepoglavi uplaćuju bez naknade. Tako bi građani račune plaćat dolazili u poštanske urede pa bi tako i pošta u Višnjici imala veći promet – predložio je vijećnik Dukarić.
- Bili smo spremni i na to, no, Pošta nije odviše marila. Na žalost Višnjica nije jedini slučaj zatvaranja poštanskog ureda u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Posljednje vijećničko pitanje bilo je ono predsjednika Gradskog vijeća Željka Šoštarića (HSS) upućeno gradonačelniku Škvariću, a ticalo se napisa u Gradskom listu.
- Čitajući članak o radu Gradskog vijeća stječem dojam da Vijeće radi neke probleme. Citirat ću prenesenu izjavu:"Izražavam čuđenje. Umjesto da se na sjednicama bavimo zakonskim odredbama, mi se bavimo preporukama. Tražio sam zakonsko tumačenje za preporuke jer u njima ima mnogo dvoznačnosti i nedorečenosti, a ja sam kao gradonačelnik odgovoran za svoje postupke." Pitam kakvo ste tumačenje dobili i jesmo li zakonski pogriješili po pitanju preporuka – pitao je predsjednik Vijeća Šoštarić.
Gradonačelnik Škvarić odgovorio je kako mu je pojašnjeno kako preporuke nisu upravni akt i ne obavezuju nikoga što je problem budući da postoji odgovornost koju on kao gradonačelnik ima. Utvrđeno je da preporuke ne odstupaju od zakona pa je predsjednik Vijeća rekao kako onda nema potrebe kritizirati preporuke kao nezakonite, na što je gradonačelnik zaključio da on kao gradonačelnik ima pravo na svoje mišljenje.

(uskoro nastavak)