Ned25102020

Posljednje izmjene03:16:23 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA Stiglo mobilno reciklažno dvorište

IZ GRADA Stiglo mobilno reciklažno dvorište


Tijekom listopada ove godine na području Grada Lepoglave započet će provođenje još jedne u nizu aktivnosti vezane za gospodarenje otpadom na gradskom području.

Riječ je o projektu mobilnog reciklažnog dvorišta u okviru kojeg će građanima biti omogućeno da otpad koji su do sada mogli odlagati jedino u reciklažnom dvorištu tvrtke IVKOM u Ivancu, odsad odlažu u naselju u kojem žive. To će moći zahvaljujući mobilnom reciklažnom dvorištu koje će obilaziti svih 16 naselja na području Grada Lepoglave i tako pružiti mogućnost da, gotovo pa na kućnom pragu, građani odlažu otpad u koji spadaju različite ambalaže koje sadrže opasne tvari, otapala, kiseline, lužine, fotografske kemikalije, otpad koji sadrži živu, pesticide, baterije, ulja i masti, ljepila, smole, otpadni papir, otpadni metal, lijekove, boje, deterđente, građevinski i drugi sličan otpad koji se nalazi na listi otpada koji se odlaže u mobilno reciklažno dvorište, a s kojom će građani biti upoznati.

- Brojnim mjerama i aktivnostima koje su u skladu s gradskim Programom gospodarenja otpadom, usklađenim s Programom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske, u Gradu Lepoglavi sustavno podižemo razinu učinkovitog gospodarenja otpadom. Jedna od tih aktivnosti je i projekt mobilnog reciklažnog dvorišta koji ima za cilj smanjiti količinu otpada koji se ne odlaže na odlagališta već završi tamo gdje ne bi smio - najčešće u prirodi. Zahvaljujući već ranije provedenim projektima i aktivnostima, građani imaju mogućnost odlaganja selektiranog otpada na kućnom pragu, a sada će zahvaljujući mobilnom reciklažnom dvorištu moći u svom naselju odlagati i one vrste otpada koje su morali odvoziti u reciklažna dvorišta – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Mobilno reciklažno dvorište, koje je ovih dana dopremljeno u Lepoglavu, izradila je tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca. Riječ je o mobilnoj jedinici kontejnerskog tipa u kojima je prostor opremljen opremom za prihvat i skladištenje raznih vrsta neopasnog i opasnog otpada.
- Sami smo osmislili ovo rješenje koje na relativno malom prostoru omogućuje da se na zakonom propisan način prikuplja 48 vrsti otpada. Ovo mobilno reciklažno dvorište bit će, sa svim svojim tehničkim karakteristikama, u potpunosti na usluzi građanima koji će u njega odlagati otpad – istaknuo je voditelj projekta u tvrtki Tehnix Željko Horvat dodajući da se do sada na već 160 lokacija u jedinicama lokalnih samouprava nalaze reciklažna dvorišta koje je izradila tvrtka Tehnix.

Cijena reciklažnog dvorišta iznosi 104.250 kuna koje je Grad Lepoglava osigurao kroz natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike u okviru kojeg su se dodjeljivala bespovratna sredstva za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020.

O raspored dolaska mobilnog reciklažnog dvorišta u 16 gradskih naselja, lokacijama na kojima će se nalaziti, duljini ostanka, o načinu odlaganja te količini i vrsti otpada koji se odlaže građani će biti pravovremeno obaviješteni.