Pon21092020

Posljednje izmjene04:07:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA Proveden natječaj za dodjelu ovogodišnjih gradskih potpora u poljoprivredi, OPG-ima dodijeljeno 120.000 kuna potpora

IZ GRADA Proveden natječaj za dodjelu ovogodišnjih gradskih potpora u poljoprivredi, OPG-ima dodijeljeno 120.000 kuna potpora


I ove godine Grad Lepoglava razvoj poljoprivredne proizvodnje na gradskom području podupire i dodjelom bespovratnih novčanih potpora poljoprivrednim gospodarstvima.
Ove je godine za tu namjenu izdvojeno 150.000 proračunskih kuna namijenjenih poljoprivrednim gospodarstvima koja su se javila na javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi raspisan od strane Grad Lepoglava početkom lipnja ove godine.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, njih 15, koja su kroz natječaj ostvarila pravo na gradske potpore potpisali su 22. srpnja s Gradom Lepoglavom ugovore o dodijeli bespovratnih sredstava za ulaganje u materijalnu i nematerijalnu imovinu na poljoprivrednim gospodarstvima povezanima s primarnom poljoprivrednom proizvodnjom odnosno za promociju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, vrijedne ukupno 120.000 kuna.

Intenzitet potpore koju je ostvarilo svako pojedino obiteljsko gospodarstvo iznosio je do 50 % iznosa prihvatljivih troškova.

- Od 16 gradskih naselja njih 12 spada u ruralno područje. Da bi razvoj grada bio ravnomjeran Grad Lepoglava mora intenzivno pomagati ta područja što činimo i ovim potporama u poljoprivredi. Da je ovakav oblik potpore najbolji izjasnili su se sami poljoprivrednici koji tako mogu ostvariti do 15.000 kuna potpore. Riječ je o potporama male vrijednosti primjerenima i lakše dostupnima našim poljoprivrednicima – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić dodajući da je smisao ovih potpora omogućiti poljoprivrednicima s gradskog područja da budu samoodrživi i tržišno orijentirani.

Da im dobivene gradske potpore puno znače potvrdila je Nataša Veić iz OPG-a Veić koji se bavi uzgojem sibirske borovnice, voća, buča i češnjaka.
- Dobili smo 9.000 kuna potpore za kupnju traktora za košnju namijenjenog za brdske terene. Taj nam traktor uvelike olakšava rad. Dobivena potpora puno nam znači budući da su ulaganja u poljoprivredu velika, a dobiti 50% potpore jako je puno – istaknula je Veić čiji je OPG i prošle godine ostvario gradsku potporu i to za promotivne aktivnosti. Ne samo od Grada, OPG Veić ostvario je i potporu kroz mjeru 6.3.1. i to za sadnju tisuću sadnica sibirske borovnice i kupnju rabljenog traktora.

Upravo su mjere s nacionalne i europske razine prilika poljoprivrednicima, koji imaju kapacitete za to, da ostvare znatno veće potpore. U tome će im pomoći Grad Lepoglava.
- Grad Lepoglava svim će poljoprivrednim gospodarstvima, kroz suradnju s Turističko kulturno informativnim centrom, pružiti besplatnu podršku kod ispunjavanja prijave na otvorene natječaje na nacionalnoj i europskoj razini te ih educirati kako da to učine – poručio je gradonačelnik Škvarić dodajući da će se krajem godine otvoriti i natječaj LAG-a Sjeverozapad na kojem će poljoprivrednici moći ostvariti dodatne potpore.


Gradonačelnik Škvarić najavio je obilazak poljoprivrednika koji su ostvarili gradske potpore kako bi u razgovoru s njima pribavio dodatne informacije koje će pomoći u definiranju novih programa pomoći poljoprivrednicima.