Ned09082020

Posljednje izmjene07:49:25 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA U Lepoglavi, Kamenici i Višnjici postavljeni spremnici za tekstil

IZ GRADA U Lepoglavi, Kamenici i Višnjici postavljeni spremnici za tekstil


Na tri lokacije na području Grada Lepoglave – u Lepoglavi na prostoru između zgrade Doma zdravlja i poslovnog centra, u Kamenici kod zgrade nekadašnjeg zadružnog doma i u Višnjici na parkiralištu kod osnovne škole postavljeno je ukupno četiri spremnika za tekstil u koje građani mogu odlagati tekstil i odjeću.

Riječ je o kontejnerima Socijalne zadruge Humana Nova iz Čakovca koja se bavi proizvodnjom i prodajom kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala potičući pri tome zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba.

- Postavljanjem spremnika za tekstil Socijalne zadruge Humana Nova brizi za okoliš i naš grad dodali smo i socijalnu komponentu budući da će odbačeni tekstilni proizvodi poslužiti navedenoj zadruzi za proizvodnju odnosno zapošljavanje društveno isključenih osoba – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

U postavljene spremnike za tekstil građani mogu odlagati rabljenu tekstilnu odjeću koja mora biti čista i suha. Kožni odjevni predmeti, jastuci punjeni perjem i spužvom te torbe i cipele ne smiju se odlagati u navedene spremnike.

Postavljanjem spremnika za tekstil Grad Lepoglava osigurava uvjete za selektivno odlaganje svih vrsta otpada u skladu sa zakonskim propisima. U tom cilju, uz postojeće zelene otoke, u planu je, za potrebe višestambenih zgrada, postavljanje 26 spremnika za plastiku te isto toliko spremnika za papir. Također, višestambene zgrade dobit će i spremnike za odlaganje biootpada. Odlukom Gradskog vijeća domaćinstva u kojima žive osobe starije od 70 godina oslobođene su plaćanja jednog odvoza. Grad Lepoglava već je ranije građanima podijelio vreće za odlaganje pelena čije zbrinjavanje također financira. Grad će nabaviti i nešto više od 2.000 spremnika za papir i plastiku koji će, radi što lakšeg selektiranja otpada na kućnom pragu, biti podijeljeni građanima.
- Provodimo brojne aktivnosti i mjere kojima stvaramo uvjete za selektirano odlaganje otpada na području Grada Lepoglave. Zadovoljni smo što se našim nastojanjima u provedbi propisanog zbrinjavanja otpada i očuvanju okoliša pridružila većina građana koji selektiraju svoj otpad i odlažu ga u za to namijenjene spremnike – poručio je gradonačelnik Škvarić.