Pon01062020

Posljednje izmjene06:28:52 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA Grad pčelarima podijelio 1.5 tonu šećera za prihranu pčela

IZ GRADA Grad pčelarima podijelio 1.5 tonu šećera za prihranu pčela


Izrazito loša klimatska godina i nepovoljne vremenske prilike koje su u doba cvatnje onemogućile normalnu ispašu pčela u pitanje su dovele njihovo preživljavanje zime. Kako bi je preživjele pčele je potrebno prihraniti. Za prihranu pčela pčelarima su potrebne veće količine šećera čija nabavka u godini kada ne mogu proizvesti dovoljne količine meda predstavlja značajan financijski izdatak. Uvidjevši situaciju u kojoj su se našli pčelari, ali i svjesni nezamjenjive uloge pčela u održavanju eko sustava, u Gradu Lepoglavi odazvali su se pozivu za pomoć Pčelarske udruge Čmalico i nabavili 1.5 tonu šećera koja je podijeljena pčelarima.

- U našem kraju zbog vremenskih prilika pčele nisu mogle odraditi uobičajenu pašu bagrema i kestena što je zbog nemogućnosti proizvodnje meda ugrozilo pčele koje neće bez prihrane preživjeti zimu. Pčelarima je ova sezona financijski ravna nuli, a čeka ih nabavka šećera za prihranu što će mnogima biti problem platiti iz vlastitih džepova. Stoga je naša Pčelarska udruga Čmalico iz Bednje, koja okuplja pčelare i iz drugih gradova i općina, pozvala te gradove i općine da pomognu u nabavci šećera, svaka za pčelare sa svog područja. Grad Lepoglava prvi se među gradovima i općinama odazvao tom pozivu – istaknuo je tajnik Pčelarske udruge Čmalico, Milan Vukovski koji se zahvalio Gradu Lepoglavi, gradonačelniku Marijanu Škvariću i njegovom zamjeniku Hrvoju Kovaču na razumijevanju i pomoći.

Šećer je podijeljen onim pčelarima s područja Grada Lepoglave koji su članovi Pčelarske udruge Čmalico i uredno su upisani u registar pri Hrvatskom pčelarskom savezu. Riječ je o 18 pčelara kojima je, srazmjerno broju pčelinih zajednica koje imaju, podijeljena navedena 1.5 tona šećera.
- Kada nastanu problemi pomoć nam, kao i u ovom slučaju, pruži Grad Lepoglava na čemu se zahvaljujem ispred Udruge i naših pčelara – poručio je predsjednik Pčelarske udruge Čmalico, Danijel Godinić dodavši da je i ova akcija nastavak odlične suradnje Pčelarske udruge Čmalico iz Bednje i Grada Lepoglave.

- Nastojimo pomoći u rješavanju problema koji se tiču naših građana, a indirektno i cijele naše zajednice. Pčelarskoj udruzi Čmalico već smo ranije pomogli nabavkom preparata za suzbijanje varoe, a financijski podržavamo i njen projekt podjele medonosnih sadnica građanima. Surađujemo i na drugim aktivnostima i ta je suradnja odlična. Ne samo pčelarima, pomoć smo pružili i drugim udrugama i građanima u sličnim problemima. Između ostalog, financirali smo deratizaciju i dezinsekciju, nabavili smo repelente za obranu poljoprivrednih nasada od divljači te smo vinogradarima podijelili žute ljepljive ploče za suzbijanje zlatne žutice vinove loze – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić poručivši da će Grad Lepoglava uvijek reagirati i pomoći svojim građanima u sličnim situacijama.