Sri19022020

Posljednje izmjene01:02:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA Održana sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta, Grad Lepoglava i dalje je siguran grad

IZ GRADA Održana sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta, Grad Lepoglava i dalje je siguran grad


I nadalje se stanje sigurnosti na području Grada Lepoglave može ocijeniti dobrim odnosno Grad Lepoglavu svrstati u kategoriju sigurnih gradova. Da je tome tako govore statistički podaci koji su predstavljeni članovima Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Lepoglave na prvoj ovogodišnjoj održanoj sjednici.

Podaci koje je iznio načelnik Policijske postaje Ivanec, Mario Medenjak, govore da je broj dijela iz domene kriminaliteta počinjenih na području Grada Lepoglave, najčešće od strane osoba u tranzitu, u 2018. godini isti u odnosu na 2017. – 36. Dakle, nije došlo do povećanja broja kaznenih dijela, a i broj od njih 36 nije zabrinjavajuć usporedi li se s brojem počinjenih kaznenih dijela u nekim drugim sredinama.
Načelnik Medenjak izvijestio je da je razriješenost kaznenih dijela na razini od 64 %. Pri tom je apelirao na pomoć građana koje poziva da policiji u razrješavanju kaznenih dijela pomognu davanjem korisnih informacijama. Također, u tom je pogledu apelirao i na Grad Lepoglavu da se na određenim točkama u gradu, posebice na prometnim čvorištima, postavi video nadzor.

U 2018. godini na području Grada Lepoglave dogodilo se 36 prometnih nesreća, dvije manje u odnosu na godinu ranije. Veseli činjenica da niti jedna osoba u tim nesrećama nije smrtno stradala.
Zabilježen je i pad broja prekršaja remećenja javnog reda i mira s 21 u 2017. na 14 u 2018. godini. Najčešće javni red i mir, istaknuto je, remete policiji znani recidivisti.
Potrebno je spomenuti i više nego odlične brojke za prvi mjesec 2019. godine. Naime, u tom se razdoblju na području Grada Lepoglave nije dogodila niti jedna prometna nesreća, niti jedno kazneno djelo, a nije zabilježen niti jedan slučaj remećenja javnog reda i mira.

Na 9300 metara dugoj državnoj granici na području Grada Lepoglave i dalje je izražena problematika nezakonitih migracija, ali ne tolika da bi ugrozila sigurnost građana na tom području, poručio je načelnik Postaje granične policije Varaždin, Vladimir Friščić istaknuvši da migranti nisu vršili provale ili nasilje na štetu lokalnog stanovništva. U 2018. godini zabilježena su 23 slučaja pokušaja nezakonitog prelaska granice i obrađeno 97 osoba. Počinjena su ukupno tri kaznena dijela protuzakonitog ulaska, kretanja i boravka na području Republike Hrvatske. Prijavljena su četiri strana državljana koji su preko državne granice pokušali prevesti 50 drugih stranih državljana.
I načelnik Friščić pozvao je građane da policiji dojave informacije koje će omogućiti sprečavanje nezakonitih prelaska državne granice. Pri tom je istaknuo da u Hrvatskoj policija tek u 10 % slučajeva postupa po dojavi građana, dok u Sloveniji čak u 90 % slučajeva.

- Veseli podatak kako je stanje sigurnosti na području grada Lepoglave policija ocijenila zadovoljavajućim, a temeljem analize podataka za 2018. godinu. Da bi zadržali postojeću razinu sigurnosti ili je čak i povećali, moram skrenuti pažnju javnosti na činjenicu kako je za taj dio izrazito potrebna suradnja građana koji se mole da dojave sve sumnjive situacije u nadležnu policijsku postaju i pomognu kod otkrivanja počinitelja kaznenih djela. U narednom ćemo razdoblju posebnu pažnju posvetiti zaštiti djece i mladih u prometu ustrojavanjem prometne jedinice mladeži u lepoglavskoj školi kao i posvetiti dio programa prevencije na probleme nasilja među mladima. U svemu tome će nam pomoći dobra suradnja s nadležnom policijskom postajom i drugim ustanovama koje participiraju u radu lepoglavskog Vijeća za prevenciju kriminaliteta koji svima nama olakšavaju smjer djelovanja i planiranja aktivnosti – poručio je zamjenik gradonačelnika, Hrvoje Kovač pod čijim je predsjedanjem održana prva ovogodišnja sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Lepoglave.