Pet21022020

Posljednje izmjene11:59:51 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA Svečanim prijemom za dosadašnje članove izvršnih i predstavničkih tijela obilježeno 25 godina Grada Lepoglave

IZ GRADA Svečanim prijemom za dosadašnje članove izvršnih i predstavničkih tijela obilježeno 25 godina Grada Lepoglave


Prije 25 godina, Hrvatski je sabor, na sjednici održanoj 29. prosinca 1992., donio zakon kojim su utvrđene županije, gradovi i općine na području Republike Hrvatske. Lepoglava je tada dobila status općine da bi novim zakonom donesenim 23. siječnja 1997. godine dobila status grada.
Povodom četvrt stoljeća od dobivanja statusa općine odnosno kasnije i grada, u Lepoglavi je održan svečani prijem za sve dosadašnje članove izvršnih i predstavničkih tijela Grada Lepoglave.

- Status grada dobili smo zbog značaja Lepoglave kako danas tako i tijekom povijesti – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić obraćajući se okupljenim sadašnjim i bivšim načelnicima i gradonačelnicima, članovima Gradskog vijeća i Općinskog vijeća te Poglavarstva.

U proteklih 25 godina na čelu Grada Lepoglave bilo je pet načelnika odnosno gradonačelnika – Marija Kolačko, Milan Žulić, Dragutin Funda, Nadica Zver i Marijan Škvarić.

- U Gradu Lepoglavi uvijek se poštivala kultura rada i dijaloga – istaknuo je sadašnji gradonačelnik Škvarić dodavši da su uspjesi koje je Grad postigao u tih četvrt stoljeća prepoznali mnogi dodijelivši mu brojna priznanja. Jedno od najvećih je i ono UNESCO-a zahvaljujući kojem se Lepoglava našla na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine.
- Koliko smo u tih 25 godina učinili za razvoj Grada Lepoglave govore i brojke, posebice one koje se odnose na proračunske prihode i vrijednost gradske imovine. U početku proračun je bio na razini od oko četiri milijuna kuna da bi 2008. godine iznosio više od 32 milijuna kuna. Veće proračunske prihode omogućilo nam je dobivanje statusa brdsko-planinskog područja zahvaljujući kojem je većina poreznih prihoda ostajala u Gradu, ali i naša orijentiranost korištenju sredstava iz fondova Europske unije zahvaljujući kojima smo uredili i Turističko kulturno informativni centar. Vrijednost gradske imovine se u razdoblju od 1993. do 2001. godine kretala oko četiri milijuna kuna. Danas je vrijednost gradske imovine dosegla iznos veći od 90 milijuna kuna, a da pri tome ne računamo ulaganja naših partnera. Moram istaknuti da se iznos komunalne naknade koju plaćaju građani nije povećao još od 1997. godine – poručio je gradonačelnik Škvarić.

Nazočnima se obratio i sadašnji predsjednik Gradskog vijeća, Robert Dukarić te im zahvalio i čestitao na svemu što su učinili za razvoj Grada Lepoglave s kojim se, s pravom, rekao je Dukarić, možemo dičiti.

Početaka rada u tadašnjoj Općini Lepoglava prisjetila se nekadašnja načelnica Marija Kolačko.
- Počeli smo raditi u neopremljenim prostoru, ali imali smo međusobno povjerenje i ljubav. Zajedno su za dobrobit naše, tada općine, radili ljudi iz svih njenih područja i nije nam bilo teško raditi i noću – rekla je Marija Kolačko prisjetivši se i teških trenutaka, ali i brojnih uspjeha.

Nazočne je pozdravila i nekadašnja gradonačelnica Nadica Zver. Zaželjela je da se što prije dosegnu svi planirani ciljevi izdvojivši pri tom važnost stvaranja uvjeta za jačanje gospodarstva zahvaljujući kojem će se zaustaviti negativni demografski trendovi koji prijete i Gradu Lepoglavi.