Pet18092020

Posljednje izmjene04:07:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA (FESTIVAL ČIPKE) Izaslanstvo talijanskog Insitituta za vanjsku trgovinu posjetilo Lepoglavu

IZ GRADA (FESTIVAL ČIPKE) Izaslanstvo talijanskog Insitituta za vanjsku trgovinu posjetilo Lepoglavu


Ovogodišnja zemlja-partner 22. izdanja Međunarodnog festivala čipke je Republika Italija čiji je ataše za gospodarske i trgovačke odnose Gianluca Di Felice u pratnji Margherite Lo Greco, direktorice Instituta za vanjsku trgovinu iz odjela za promidžbu gospodarsko-trgovinske razmjene Republike Italije u Hrvatskoj posjetio Lepoglavu gdje ga je dočekao zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Nakon kratkog prijema, gosti iz Itlije u pratnji su zamjenika gradonačelnika posjetili festivalske izložbe, obišli sajam rukotvorstva i starih zanata te razgledali unutrašnjost lepoglavske crkve. Zadržali su se na talijanskoj izložbi gradova Novedrate i Cantù gdje su se susreli s gradonačelnikom Novedrate Serafinom Grassiem koji ih je proveo kroz izložene čipke provincije Como.

- Iako se sjećam kako su mi majka i baka radile nešto slično čipki dok sam bio mali, nisam znao koliko je ta tradicija raširena Europom. Vaš mi je festival otvorio neke nove vidike i proširio horizonte poimanja kulturne baštine. Čipke su vam prekrasne i svakako ću nastojati doći ponovno ih vidjeti nagodinu – pohvalio je Festival ataše Di Felice spomenuvši pritom kako promocija čipke, ali kulturne baštine općenito nudi jedan novi moment produbljivanja odnosa između naših gradova, ali posredno i Hrvatske i Italije.

Spomenuli su gosti iz Italije i gospodarska ulaganja u Varaždinskoj županiji. Kao najveća talijanska tvrtka na ovom području istaknuta je Calzedonia, a za potrebe Calzedonie, na području Varaždinske županije posluju poduzeća Ytres d.o.o. u Donjem Knegincu, Intinova d.o.o. u Majerju, Calzedonia Croatia d.o.o. i Ducal d.o.o. u Jalžabetu, Comprom plus d.o.o. u Varaždinu. Također, na području Varaždinske županije posluje i tvrtka Ducati Komponenti s kojom je i Grad Lepoglava surađivao prilikom nabavke električnih bicikala.

Zadovoljstvo susretom nije skrivao ni zamjenik gradonačelnika Kovač koji je u srdačnom susretu i šetnji Lepoglavom istaknuo kako ljudi čine razliku u promociji svoje zemlje, svog grada i svoje baštine te kako je ovaj posjet otkrio tek djelić onoga što Lepoglava nudi svijetu.
- Kroz današnje smo se druženje s atašeima Di Felice i Lo Greco dotakli brojnih tema i ideja o jačanju buduće suradnje ne samo između gradova i regija iz Italije i Hrvatske već i naših zemalja naročito na područjima gospodarstva, turizma i kulture. Ovakvi susreti, posebno s predstavnicima gospodarstva nude onu priliku za daljnji značajni korak ka nečem opipljivom. Italija posljednjih godina puno ulaže u Varaždinsku županiju, a broj velikih gospodarskih postrojenja raste. Nekako sam mišljenja da ovakva promocija našeg kraja kroz UNESCOvu kulturnu baštinu daje zalog za nastavak dobre započete suradnje. I više je nego očito kako je naša čipka ta nit koja nas može povezati u bolju budućnost – kazao je zamjenik gradonačelnika.