Sri20022019

Posljednje izmjene04:56:04 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA Građanima podijeljeno 1000 sadnica kestena, lipe i bagrema

IZ GRADA Građanima podijeljeno 1000 sadnica kestena, lipe i bagrema


U susret Danu planete Zemlje u Lepoglavi je, zahvaljujući suradnji Grada Lepoglave i Pčelarske udruge Čmalico iz Bednje, podijeljeno oko 1000 sadnica pitomog kestena, lipe i bagrema.

Sadnice su građanima podijeljene u okviru projekta "Posadi biljčicu za našu pčelicu" Pčelarske udruge Čmalico, kojeg je financijski, s 10.000 kuna, podupro Grad Lepoglava.

- Financijska sredstva dobivena od Grada Lepoglave za ovaj projekt uložena su upravo na području grada Lepoglave – istaknuo je tajnik Pčelarske udruge Čmalico Milan Vukovski dodajući da je cilj projekta obnova fonda kestena, bagrema i lipe pa tako i pašnih terena za pčele koje upravo na području djelovanja udruge Čmalico, koja okuplja pčelare ne samo s područja općine Bednje već i grada Lepoglave te nekoliko pčelara iz općine Klenovnik i grada Ivanca, proizvode med vrhunske kvalitete.

- Korist od ove akcije je višekratna. Uz to što čuvamo naš okoliš, stabla u koja će izrasti ove sadnice služit će pčelama za ispašu, a u konačnici za proizvodnju meda. A proizvodnja meda ima i gospodarski potencijal. U Gradu Lepoglavi želimo da se upravo naš domaći med nađe na jelovniku naših učenika i polaznika vrtića pa s toga pripremamo i projekt kojim bi to omogućili. Također želja nam je napraviti i burzu proizvoda s poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava koja bi omogućila da do naših građana stignu domaći proizvodi naših OPG-ova – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Interes građana za ponuđene sadnice bio je velik. Građani su se okupili na geološkom lokalitetu Gaveznica u Lepoglavi gdje su im pčelari iz udruge Čmalica podijelili sadnice koje će posaditi na svojim parcelama. Dio sadnica podijeljen je i učenicima triju osnovnih škola s gradskog područja – u školama u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici.