Čet17012019

Posljednje izmjene01:51:18 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA Lepoglava odabrana za točku integracije pilot linije integriranog javnog prijevoza

IZ GRADA Lepoglava odabrana za točku integracije pilot linije integriranog javnog prijevoza

U rujnu iduće godine, zahvaljujući pilot liniji integriranog javnog prijevoza, putnici s područja grada Lepoglave i općine Bednja do Varaždina i natrag mogli bi putovati integriranim javnim prijevozom odnosno kombinirati autobusni i prijevoz vlakom, kupujući pri tom jedinstvenu kartu koja bi bila jeftinija od sadašnjih.

Tu su mogućnost u Lepoglavi, tijekom sastanka s lepoglavskim gradonačelnikom Marijanom Škvarićem, najavili predstavnici Varaždinske županije, Darko Levačić i Ante Klečina uključeni u razvoj projekta integriranog javnog prijevoza.

Najavljeno uvođenje navedene pilot linije dio je postojećeg Master plana integriranog prijevoza putnika za sjeverne županije, izrađenog prošle godine.
- Cilj nam je uspostaviti efikasno područje integracije, dokazati da nije teško uspostaviti harmonizaciju postojećeg željezničkog prometa i autobusnog prijevoza. Uspijemo li u tome bit će to potvrda da integrirani prijevoz možemo uvesti i u druga područja – istaknuo je Ante Klečina koji je predložio dvije opcije za uspostavu pilot linije. Prva predložena linija je ona od Bednje do Varaždina s Lepoglavom kao točkom integracije, a druga od Trakošćana do Varaždina, također s Lepoglavom kao točkom integracije.
Na inzistiranje gradonačelnika Škvarić da i druga područja grada Lepoglave budu dio te linije prijedlog je proširen na liniju s Višnjicom, Žarovnicom i drugim gradskim naseljima kojima prometuju autobusni prijevoznici.

- Potrebno je istaknuti da je riječ o projektu kojem su temelji postavljeni puno ranije, a ne u zadnja četiri mjeseca. Projekt integriranog prijevoza važan je za Grad Lepoglavu jer povećava mobilnost građana. Da ovaj projekt može funkcionirati uvjerili smo se prijašnjih godina kada smo se u Austriji i Italiji upoznali s uspješnom implementacijom integriranog javnog prijevoza. Željeli bi smo da takav prijevoz zaživi i kod nas. Njime bi se našim građanima olakšalo putovanje, lako dostupnima postali bi drugi krajevi naše županije i regije, a to znači da bi ostajali živjeti na području svoga grada – istaknuo je gradonačelnik Škvarić izrazivši zadovoljstvom namjerom da se krene s implementacijom integriranog javnog prijevoza i to na području grada Lepoglave.

Jedan od sljedećih koraka u stvaranju uvjeta za uvođenja pilot linije je uređenje željezničke stanice u Lepoglavi za prihvat autobusa i putnika, a što bi kroz partnerski odnos, uz pomoć sredstava Europske unije, trebali učiniti HŽ Infrastruktura i Grad Lepoglava. Također, potrebno je i uskladiti putničke linije.

Razloge zašto je upravo Lepoglava izabrana da bude dio pilot projekta pojasnio je Darko Levačić.
- Dobre se ideje u Gradu Lepoglavi prihvaćaju i zato smo se odlučili za Lepoglavu – otkrio je Levačić.