Pet17082018

Posljednje izmjene06:43:57 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA Razmjena iskustva o migranstkoj krizi

IZ GRADA Razmjena iskustva o migranstkoj krizi


Gaziantep, grad i provincija na jugu Turske, neposredno uz granicu ratom zahvaćene Sirije bio je domaćin međunarodne konferencije "Refugee Friendly Municipalities" koja je na jednom mjestu okupila predstavnike gradova, regija, pokrajina i provincija iz Turske, ali i zemalja zapadne Europe koje su dio izbjegličke rute ili konačna destinacija izbjeglica.
Na poziv Njemačkog društva za međunarodnu suradnju na konferenciji je sudjelovao zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač.

- S obzirom na činjenicu kako smo pogranična jedinica lokalne samouprave kroz koju je prošao dio migrantskog vala bilo je izrazito korisno, poučno, ali i osvještavajuće zajedno s kolegama iz nekoliko zemalja Europe i turskih regija sudjelovati na ovoj stručnoj konferenciji o migrantskoj krizi i njezinom utjecaju na lokalne zajednice – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.
Osim konferencije, aktivnost koja je bila sastavni dio iste je terenski posjet posebnim dijelovima Gaziantepa, školama, javnim ustanovama i organizacijama civilnog društva koje pohađaju većinom sirijske izbjeglice, mahom žene i djeca.

Konferenciju su uz sufinanciranje Europske unije i Njemačkog društva za međunarodnu suradnju , organizirali Qudra program i Udruga za solidarnost s tražiteljima azila i migrantima s ciljem pokretanja platforme za gradove u Turskoj i zemljama članicama Europske unije u promicanju razmjene informacija, širenju najboljih praksi i iskustava te jačanju dijaloga s obzirom na pitanja priljeva sirijskih izbjeglica i njihovu integraciju u zajednice domaćina. Fokus je stavljen i na uključivanje predstavnika domaćina i sirijskih izbjeglica u planiranje i oblikovanje općinskih službi za reakciju u slučaju novog izbjegličkog vala.

Lepoglava neće biti odredište za smještaj izbjeglica

Hrvatska se u srpnju 2015. godine obvezala prihvatiti do 550 osoba – 150 po osnovi preseljenja iz trećih država i 400 osoba po osnovi premještanja iz drugih država članica EU, a sada je taj broj povećan za još 100 osoba.
Iako na razini Europske unije nisu donesene nove odluke o sudjelovanju u Programu u razdoblju od 2018. – 2020. godine, tijela EU pozivaju države članice da nastave i pojačaju svoje aktivnosti u preseljenju izbjeglica na svoja područja. S obzirom na to, Hrvatska kao članica koja podržava načelo solidarnosti i pravedne podjele odgovornosti, tijekom 2018. godine može preseliti dodatnih 100 državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva, stoji u obrazloženju odluke Vlade Republike Hrvatske.

- To naravno ne implicira da će se izbjeglice iz Sirije naseljavati po Lepoglavi ili negdje blizu nas jer je država, sukladno spomenutim uredbama dužna osigurati s jedne strane stambenu infrastrukturu, a s druge i stručne službe koje će raditi na integraciji tih ljudi. Lepoglava nema ni jedno ni drugo - napominje zamjenik gradonačelnika Kovač.