Sri26092018

Posljednje izmjene01:42:02 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA Novi alat za borbu protiv korupcije - Lepoglava dio jedinstvenog noviteta u Europi

IZ GRADA Novi alat za borbu protiv korupcije - Lepoglava dio jedinstvenog noviteta u Europi


"Predstavljanje IT alata razvijenih u sklopu projekta Integrity Observer (Nadzor integriteta)“ naziv je konferencije koja je održana u petak, 6. listopada u prepunoj dvorani Hotela Dubrovnik u organizaciji udruge Partnerstvo za društveni razvoj, a na kojoj je jedan od govornika bio i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Na konferenciji je po prvi put u Europi predstavljen IT alat u sustavu jednostavne zelene nabave, koncesija i urbanističkog planiranja, a radi se o zatvorenom digitalnom sustavu, čiji su podaci dostupni građanima i tijelima javne uprave, a Hrvatska ga je razvila kao prva zemlja u Europi.

- Ova gradska vlast u Lepoglavi svoje aktivnosti temelji na transparentnosti i stalnoj težnji za unapređenjem alata sudioničke demokracije. Da bi u tome uspjeli, educiramo se, informiramo i djelujemo proaktivno. Na tim smo načelima krenuli u ovaj pilot projekt koji je za nas bio vrlo motivirajuće i inspirativno projektno iskustvo jer smo učili od najboljih. Ponosan sam na gradske službenike koji odlično rade svoj posao što potvrđuje i analiza sustava javne nabave sudionika na projektu prema kojoj smo među najboljim jedinicama lokalne samouprave. Ipak, valja i dalje učiti od onih pametnijih od nas kako bi povratili vjeru građana u javnu upravu i ljude koji brinu za građane. Bez jasnog, transparentnog i funkcionalnog sustava integriteta teško ćemo se boriti protiv onog „naučenog“ oblika korupcije. Vjerujem da smo mi u Lepoglavi na dobrom putu da pokažemo kako se može i zna bit bolji i otvoreniji prema građanima – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač te dodao kako ne samo što će se ovim alatom modernizirati rad gradske uprave nego će se građanima omogućiti 'nadzor' nad korištenjem proračunskog novca.

Budući da kroz razne natječaje godišnje prođe više milijardi kuna te da je primjerice bagatelna nabava, koja se ne evidentira na pravi način, a u kojoj se niti ne primjenjuje Zakon o javnoj nabavi, dostigla vrijednost od 2,83% BDP-a Republike Hrvatske, prostora za nadgledanje integriteta postupka trošenja javnog novca i više je nego potrebna i očita.

Tehnološka i konceptualna rješenja koja su se razvila u okviru ovog projekta između ostalog i u suradnji s općinama i gradovima te Ministarstvom pravosuđa RH predstavlja veliki iskorak i u mjerilima prosjeka zemalja članica EU. No, uz ovaj sustav mora se graditi i okruženje u kojem će instrument pratiti i kvalitetne proaktivne i reaktivne politike države kao i sudjelovanje javnosti.

Beta faza testiranja ovog alata predviđena je za rujan, dok bi isti u punom opsegu za javnost mogao zaživjeti do kraja listopada.

Projekt Nadzora integriteta – Integrity Observer financiran je od strane Europske unije te sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade RH, a projekt vodi Partnerstvo za društveni razvoj.