Uto26052020

Posljednje izmjene06:22:37 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA Na toranj kapele u Purgi Lepoglavskoj vraćen obnovljeni križ s ugrađenom poveljom

IZ GRADA Na toranj kapele u Purgi Lepoglavskoj vraćen obnovljeni križ s ugrađenom poveljom


"Neka služi vjernicima za bogoslužje, a turistima i dobronamjernicima na divljenje", zapisano je u povelji koja je 21. srpnja, povodom obnove kapele svetog Juraja u Purgi Lepoglavskoj, ugrađena u obnovljeni križ smješten na tornju kapele.
Povelju je prilikom vraćanja obnovljenog križa s pozlaćenom "jabukom" na toranj kapele, u nazočnosti gradonačelnika grada Lepoglave Marijana Škvarića, u križ položio lepoglavski župnik monsinjor Andrija Kišiček, inicijator obnove.

U povelji se navodi da je kapela izgrađena 1749 . godine i oslikana freskama najznačajnijeg pavlinskog freskoslikara Ivana Rangera. Zapisano je i da je u razdoblju od 1952. do 1990. godine, dok je župna crkva bila zatvorena od strane komunističkih vlasti, kapelica služila kao župna crkva za cijelu Lepoglavu. Navodi se i da su radove izveli građevinsko poduzeće MIPCRO iz Ivanca s kooperantima za 850.000 kuna.

Vraćanjem obnovljenog križa na toranj kapele odrađena je jedna etapa obnove kapele. Slijedi obnova cijelog krovišta te dotrajale fasade što bi trebalo biti dovršeno tijekom ljeta.
S obzirom na to da se radi o objektu s liste kulturnih dobara od nacionalnog značaja radovi se izvode pod nadzorom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Varaždinu.

- Želimo ostaviti pisani trag o ovoj obnovi zahvaljujući kojoj će ovaj vrijedan kulturni spomenik i dio naše baštine biti sačuvan za buduća pokoljenja – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

Obnovu kapele najvećim će dijelom financirati Varaždinska biskupija. Pomoći će i Grad Lepoglava, a lepoglavski župnik, mons. Andrija Kišiček nada se da će obnovu pomoći i drugi dobročinitelji.