Uto26052020

Posljednje izmjene06:22:37 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA Rezultati istraživanja IJF-a svrstali Grad Lepoglavu među najtransparentnije gradove u Hrvatskoj

IZ GRADA Rezultati istraživanja IJF-a svrstali Grad Lepoglavu među najtransparentnije gradove u Hrvatskoj


Institut za javne financije predstavio je 4. srpnja 2017. godine rezultate istraživanja proračunske transparentnosti svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica (županija, gradova i općina). Prema najnovijim podacima koji se odnose na istraživanje proračunske transparentnosti provedeno u razdoblju studeni 2015. – ožujak 2017., Grad Lepoglava ponovno se svrstao među najtransparentnije gradove u Hrvatskoj osvojivši maksimalni broj bodova.

Institut za javne financije (IJF) iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost županija, gradova i općina. Transparentni proračuni omogućuju građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građani se na taj način mogu informirati i utjecati na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti vlasti lokalnih jedinica te smanjenje mogućnosti za korupciju.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica IJF mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2015., polugodišnje izvršenje proračuna za 2016., prijedlog proračuna za 2017., izglasani proračun za 2017. i proračun za građane za 2017. godinu.
Lepoglava je prema ovom istraživanju dobila ocjenu odličan (5) i jedna je od najtransparentnijih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj.

- Ovo objektivno i statističko istraživanje samo potvrđuje dugogodišnje napore Grada Lepoglave za otvorenošću prema građanima i učvršćuje iste takve dobre rezultate prijašnjih godina kada je i GONG u svojem nezavisnom istraživanju utvrdio da je Grad Lepoglava jedan od izuzetno transparentnih gradova – prokomentirao je jučerašnje javno objavljene rezultate IJF-a gradonačelnik Marijan Škvarić.