Uto26052020

Posljednje izmjene06:22:37 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Cricket IZ GRADA Grad Lepoglava planira uvođenje modula za pokretanje inicijative "pametnih gradova"

IZ GRADA Grad Lepoglava planira uvođenje modula za pokretanje inicijative "pametnih gradova"


Kako stvoriti pametne gradove, koje metode i tehnologije primijeniti da bi zakoračili u budućnost života u urbanim sredinama, glavne su teme seminara kojeg su organizirali Udruga gradova i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država, a na kojem je sudjelovao zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Posredstvom Američkog veleposlanstva, na seminaru je osam poznatih američkih kompanija (BigBelly, Fortinet, IBM, Microsoft, Motorola, Oracle, ParkJockey i Streetline) predstavnicima hrvatskih gradova i poduzetnicima, nastojalo ponuditi postojeća i već implementirana rješenja.

Preko 50 posto ukupne svjetske populacije već koristi internet, a za samo tri godine, čak dvije trećine stanovništva koristit će internet. To znači kako čak 50 milijardi uređaja već komunicira i spojeno je na internet. Američke kompanije koje su danas ovdje u ambasadi vodeće su u pametnim tehnologijama i iznimno su zainteresirane za hrvatsko tržište. Hrvatska ima visoku kvalitetu života i popularno je turističko odredište, a ovom konferencijom nadam se da ćemo doprinijeti boljoj povezanosti, upravljanju i kvaliteti života u gradovima - rekla je u pozdravnom govoru američka veleposlanica Julieta Valls Noyes.

Na seminaru je sudjelovao zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač kao predstavnik Grada Lepoglave koja ozbiljno razmišlja o uvođenju pojedinih modula za pokretanje inicijative 'pametnih gradova'. Razgovarao je zamjenik o iskustvima inicijative sa županom Idrije Bojanom Severom prilikom zadnje posjete u Sloveniji.
- Temu smo otvorili u Idriji, a dobrano je sad pretresli ispeglali u Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu gdje nam je osam poznatih američkih kompanija predstavilo smislene, učinkovite i intrigantne tehnologije za tzv. 'pametne gradove'. Želim da Lepoglava bude jedan od takvih gradova. Možda primjeri San Francisca, Los Angelesa ili Madrida nisu u potpunosti prilagodljivi za Lepoglavu, ali nije to ni poanta jer je svaki grad/općina specifična sama po sebi i ono što funkcionira u jednom gradu ne znači nužno da funkcionira i u drugom – kazao je zamjenik gradonačelnika.

Također, ne postoji jedna jedinstvena definicija 'pametnog grada', ali se vizija pametnog grada treba ostvarivati prema potrebama, prioritetima i kapacitetima svakog grada u skladu s lokalnim javnim politikama.
- Osobno smatram da Lepoglava kroz ovu inicijativu i koncept IT rješenja za 'pametne gradove' može poraditi na boljoj i transparentnijoj komunikaciji gradske uprave prema građanima, boljem načinu zbrinjavanja otpada kao i funkcionalnijoj javnoj rasvjeti. Mogućnosti su neograničene i ne treba megalomanski krenuti. Funkcija po funkcija, modul po modul i Grad će tako razvijati svoj 'pametni' dio, uštedjeti koju kunu i biti bolje mjesto za život svojim građanima – zaključuje Kovač.