Uto26012021

Posljednje izmjene11:11:59 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo SKUPŠTINA EUROPSKIH REGIJA Lepoglavske volonterske akcije za vrijeme koronavirusa primjer dobre prakse na razini Europe

Ostale vijesti

SKUPŠTINA EUROPSKIH REGIJA Lepoglavske volonterske akcije za vrijeme koronavirusa primjer dobre prakse na razini Europe


Skupština europskih regija (Assembly of European Regions – AER), analizirajući aktivnosti borbe s koronavirusom na razini regija Europe prilikom posljednjeg webinara s temom volontiranja u lokalnoj zajednici, kao jedan od primjera dobre prakse predstavila je aktivnosti lepoglavskog Stožera civilne zaštite.

- Aktivnosti u Lepoglavi, od velikog angažmana naših vatrogasaca, distribucije maskica, dostave hrane i lijekova starijim građanima kao i nesebično pomaganje volontera Gradskog društva Crvenog križa Ivanec samo su dio onoga čime smo građanima nastojali olakšati „život u doba korone“. Ovaj članak na razini Skupštine europskih regija svojevrsni je hommagge svim tim vrijednim ljudima u našoj lokalnoj zajednici. Njihov rad, trud, volontiranje i požrtvovnost prepoznati su i izvan granica našeg malog grada. Zaslužili su to – rekao je načelnik Stožera civilne zašite Grada Lepoglave Hrvoje Kovač.

Webinar je održan na inicijativu Unije za Mediteran, međuvladine Euro-mediteranske organizacija koja okuplja sve zemlje Europske unije i 15 zemalja Južnog i Istočnog Sredozemlja. Kako je istaknuto, regionalne i lokalne vlasti na čelu su borbe protiv pandemije COVID-19, koja se vodi zajedno s lokalnom zajednicom kako bi se izbjeglo širenje virusa, kako bi se osigurale zdravstvene i druge osnovne usluge te pružila podrška najugroženijem stanovništvu, uključujući mlade. No, mladi su se također pokazali kao vrlo učinkovit partner za reagiranje na takve izvanredne situacije i dragocjena su prednost akterima, na prvom mjestu za vitalnu potporu za život.


Kako ističu u Skupštini europskih regija, najveće nezavisne mreže regija u široj Europi koja okuplja regije iz 35 zemalja – od Norveške do Turske i od Rusije do Portugala, regionalne i lokalne vlasti u vremenima krize oslanjaju se na doprinos organizacija civilnog društva i raznih neformalnih, društvenih inicijativa i grupa, uključujući mlade volontere, kako bi zajedno s međunarodnim ili lokalnim organizacijama odgovorili na izazove pandemije. Mnogi mladi aktivisti i volonteri širom svijeta pokrenuli su uzorne inicijative i stvaraju inovativne ideje kako bi spasili bezbroj života u svojim zajednicama i pomogli u dugoročnom procesu oporavka.

Cjelokupni izvještaj dostupan je na službenim Internet stranicama Skupštine europskih regija na sljedećoj poveznici:
https://aer.eu/a-youth-voluntary-response-to-covid-19/?fbclid=IwAR0QNR44_EMP2RPCQFNaYvTN2Hz4GgjiFHbL3JYBM9KTobyMLPCUCChQeMs