Pon13072020

Posljednje izmjene12:11:33 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo STJEPAN KUŠTELEGA IZ LEPOGLAVE NA KROVU AFRIKE Na najvišem vrhu Afrike zavijorila se zastava Grada Lepoglave

Ostale vijesti

STJEPAN KUŠTELEGA IZ LEPOGLAVE NA KROVU AFRIKE Na najvišem vrhu Afrike zavijorila se zastava Grada Lepoglave


Zastava Grada Lepoglave zavijorila se na dosad najvišoj točki – na krovu afričkog kontinenta, na 5895 metara visokom vrhu Uhuru peak na Kilimanjaru. 

Dogodilo se to zahvaljujući Lepoglavčanu Stjepanu Kuštelegi koji je kao član ekipe Planinarskog kluba Ivanec, zajedno sa svojim kolegama planinarima Tomislavom Friščićem, Zdenkom Horvatom, Ladislavom Juhasom, Božidarom Šoštarom i Ivanom Prašnjakom, izvršio uspon na najvišu afričku planinu gdje je izvjesio zastavu Grada Lepoglave.

- Za sam uspon na vrh Kilimajara trebalo nam je nekoliko dana. Polazna točka bila nam je na 1.879 metara visine. Svakog smo se dana uspinjali po 1.000 metara da bi naposljetku stigli do 5.685 metara visokog vrha Gilman's point. Troje od nas uspelo se i do najviše točke Kilimanjara, Uhuru peaka koji se nalazi na 5.895 metara nadmorske visine. Spuštanje je bilo nešto brže od uspona jer smo prilikom spuštanja savladavali oko 2.000 metara dnevno – otkrio je Stjepan Kuštelega dodavši kako ih je tijekom cijelog uspona, osim zadnjeg dana, "prala" kiša. Rezultat kiše, ali i visokog postotka vlage bila je mokra odjeća i oprema koja se teško sušila što im je stvaralo probleme. Na visini od 3.700 metara počinju i problemi s pomanjkanjem kisika no sve to ih nije moglo sputati u namjeri da se popnu na krov Afrike.

- Uspon nije bio toliko tehnički zahtjevan, kao primjerice onaj na Mont Blanc, ali zahtjeva dobru kondiciju. Potrebno se je dobro kondicijski pripremiti i biti tjelesno sposoban za napore koje ovakav uspon iziskuje. Samo posljednjeg dana uspona na nogama smo hodajući proveli 15 sati, a izgubio sam tih dana pet kilograma – pojasnio je Kuštelega koji je kondiciju skupljao na Ivančici intenzivno je obilazeći prije odlaska u Afriku. Bila je to nadogradnja na postojeću kondiciju koju je godinama skupljao penjući se na sve hrvatske planine kao i brojne planine diljem Europe.

Prilikom uspona na Kilimanjaro ekipi Planinarskog kluba Ivanec na ruku nije išla ni oskudna hrana koju su im pripremali njihovi domaći nosači kao i problemi s opskrbe s pitkom vodom. No, unatoč svemu, želja, iskustvo i ljubav prema planinama i planinskim visinama bili su toliko snažni da su nadvladali sve probleme.