Pet18092020

Posljednje izmjene04:07:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo SJEĆANJE NA VUKOVARSKE HEROJE 28 godina od okupacije Vukovara i strašnog zločina

Ostale vijesti

SJEĆANJE NA VUKOVARSKE HEROJE 28 godina od okupacije Vukovara i strašnog zločina


Na 28. godišnjicu okupacije Vukovara u kojem je srbočetnički okupator počinio stravičan zločin pogubivši 261 ranjenika i civila na Ovčari, na kameničkom su groblju i groblju u Lepoglavi položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na Josipa Kapustića, Tomu Jambora, Stjepana Vusića i Vinka Andrijanića, vukovarske heroj koji su svoje živote u obrani Hrvatske položili u danima kada završila herojska bitka za Vukovar.

Josip Kapustić i Tomo Jambor bili su pripadnici Zasebne postrojbe Policijske uprave varaždinske koja je branila Vukovar i čiji su pad, nakon ranjavanja, dočekali u vukovarskoj bolnici. Zajedno s ostalim ranjenim braniteljima i civilima srpski ih okupator odvozi na Ovčaru gdje su mučeni i u noći s 20 na 21. studenog 1991. ubijeni te zakopani u masovnu grobnicu.
Zajedno s njima na Ovčari je ubijen i Vinko Andrijanić iz Vukovara koji je nakon otkrivanja masovne grobnice i identifikacije žrtava pokopan na groblju u Lepoglavi.

Stjepan Vusić također je bio pripadnik Zasebne postrojbe Policijske uprave varaždinske. Pred pad Vukovara odlučio se ne predati okupatorima već na proboj. U pokušaju izlaska s djelom branitelja iz opkoljenog Vukovara, poginuo je 18. studenog 1991.

Među poginulima pripadnicima Zasebne postrojbe Policijske uprave varaždinske, koja je branila Vukovar, bio je Dragutin Godinić koji poginuo tijekom žestokih borbi 8. studenog 1991. godine, a kojem je također odana počast na godišnjicu pogibije.

Počast su vukovarskim herojima na grobljima u Kamenici i Lepoglavi, odali članovi njihovih obitelji, suborci, članovi braniteljskih udruga s područja gradova Lepoglave i Ivanca te predstavnici navedenih gradova.