Pon08032021

Posljednje izmjene03:51:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo KOMEMORACIJA ŽRTVAMA LOGORA U LEPOGLAVI (FOTO) "Ubijeni su jer se nisu slagali s režimom ili su bili druge vjere ili nacionalnosti"

Ostale vijesti

KOMEMORACIJA ŽRTVAMA LOGORA U LEPOGLAVI (FOTO) "Ubijeni su jer se nisu slagali s režimom ili su bili druge vjere ili nacionalnosti"


961 osoba ubijena je tijekom 2. svjetskog rata u ustaškom logoru u Lepoglavi u kojoj je i ove godine održana komemoracija u spomen na žrtve tog ustaškog logora.

- Oni su ubijeni samo zato što se nisu slagali s režimom ili su bili druge vjere ili nacionalnosti – istaknula je predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec, Marija Varović tijekom komemoracije koja je započela polaganjem vijenaca na Spomen groblju u Lepoglavi. Uz položene vijence, počast je ubijenima odana minutom šutnje. Ispred Grada Lepoglave vijenac su položili gradonačelnik Marijan Škvarić i njegov zamjenik Hrvoje Kovač. Vijence su položili i članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec podružnice Lepoglave te zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista iz Varaždinske i Međimurske županije. 

Komemoracija je nastavljena u lepoglavskom Domu kulture gdje je, ispred organizatora komemoracije – Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec podružnice Lepoglava, predsjednica Udruge Marija Varović podsjetila da je, nakon odluke ustaških vlasti o likvidaciji logora u Lepoglavi, 11. travnja 1945. vlakom u Jasenovac deportirano oko 800 logoraša koji su po dolasku u jasenovački logor odmah ubijeni. Drugog dana u Jasenovac je deportirano još njih oko 500 koje je zadesila ista sudbina. Preostali logoraši koji su ostali ubijeni su u Lepoglavi, podsjetila je Varović.
- Ovom se prigodom prisjećamo ubijenih i strahota koje se ne smiju zaboraviti unatoč tome što neki žele izmijeniti ili pak zaboraviti povijest – poručila je Varović.

- Lepoglava je grad bogate kulturne baštine koja nas je u 16. i 17. stoljeću svrstavala uz bok Dubrovnika i Beča na što smo ponosni. No, u lepoglavskoj povijesti postojalo je vrijeme patnje i boli. Bio je to vrijeme ustaškog terora, vrijeme koje također ne smijemo zaboraviti već se suočiti s njime i izvući pouke kako se ono ne bi ponovilo – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić dodajući da se zaboravu treba suprotstaviti znanjem i edukacijom. Ovom je prigodom najavio da će Grad Lepoglava ove godine započeti s obnovom Spomen parka u Lepoglavi unatoč izostanku tražene potpore s državne razine.

Nazočnima se obratio i potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Branko Denac. Uz prisjećanje na ljude koji su svojom žrtvom doprinijeli pobijedi nad zlom kojeg je donio ustaški režim, pohvalio je Grad Lepoglavu kao sredinu koja ne zaboravlja taj dio povijesti i žrtve fašističkog terora te vodi brigu o antifašističkim spomen obilježjima.

Tijekom komemoracije pročitani su stihovi koji govore o strahotama jasenovačkog logora, pjesnika Đorđe Radišića. Prikazan je i film o stradanjima u Jasenovcu.