Pet21022020

Posljednje izmjene11:59:51 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo ČIPKARSTVO Lepoglavska čipka predstavljena u Sikirevcima

Ostale vijesti

ČIPKARSTVO Lepoglavska čipka predstavljena u Sikirevcima


I ove se godine, sada već po drugi puta u Sikirevcima održala manifestacija "Izložba čipke Sikirevci" koju su kao nositelji nematerijalnog kulturnog dobra "Umijeće izrade sunčane čipke – motiva" organizirali vrijedni mještani ove male slavonske općine okupljeni oko udruge “Sikirevački motivi”. Svoj doprinos izložbi dala je i Lepoglava predstavljanjem lepoglavske čipke na "2. Izložbi čipke Sikirevci 2018“.

Uz domaću sunčanu čipku posjetitelji su mogli razgledati čipke iz Lepoglave i Paga, a uz njih, izložbu su krasile čipke iz Trga kraj Ozlja, Krašića, Križevaca, Primoštena te Svetomarska čipka iz Međimurja. Kao strani gosti, svoje su čipke pokazale čipkarice iz Oštre Luke i Tešnja (BiH), te čipkarice iz Bugarske.

Lepoglavu su ove godine predstavile čipke iz Ekomuzeja Lepoglava, Zadruge lepoglavske čipke te Učeničke zadruga „Stezica“ iz lepoglavske osnovne škole čiji su predstavnici učiteljica Dragica Bajsić i učenica Blaženka Ratkaj u pratnji ravnatelja škole Ratka Tomića gostima pokazali način izrade lepoglavske čipke te pokazali sve posebnosti koje ona nosi.
Osim naših izlagača, na službenom je otvorenju ovogodišnje manifestacije u Sikirevcima sudjelovao i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji se prisjetio svih dosadašnjih aktivnosti koje Lepoglava ima s udrugom „Sikirevački motivi“ uputivši pritom čestitke organizatorima na upornosti promocije zajedničke kulturne baštine.
- Prošlo je nekih desetak godina kako naši prijatelji iz Sikirevaca dolaze u Lepoglavu na Međunarodni festival čipke, ali i na brojne slične manifestacije diljem Hrvatske gdje s ponosom predstavljaju svoju 'sunčanu čipku' koja je, kako zbog svoje kvalitete tako i zbog prijateljstva koje se rodilo među svima nama postala dio jedne velike obitelji čipkarstva u Hrvatskoj. Nije mala stvar kad se okuražite biti njegovateljima svojevrsne zaštite lokalne baštine i tradicije. Nije ovo zadnja izložba čipke u Sikirevcima i nije ovo zadnji put da nam niti čipke spajaju ljude i povezuju ih u prave prijatelje – kazao je zamjenik Kovač.