Sub20042019

Posljednje izmjene01:55:39 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo AKTUALNO U utorak se nastavlja odvoz smeća

Ostale vijesti

AKTUALNO U utorak se nastavlja odvoz smeća


Iz Grada Lepoglave stigla je informacija da se u utorak, 11. rujna IVKOM nastavlja s odvozom smeće iz domaćinstava na području Grada Lepoglave. Rezultat je to održanog sastanka predstavnika Grada Lepoglave i IVKOM-a, javnog poduzeća u gradskom suvlasništvu.

Smeće će se u utorak, 11. rujna odvoziti s područja naselja Donja Višnjica, Gornja Višnjica, Bednjica, Zalužje, Višnjička Jazbina i Zlogonje.

U srijedu, 12. rujna smeće će se odvoziti iz sljedećih naselja: Žarovnica, Kamenica, Viletinec, Crkovec, Kamenički. Vrhovec, Čret, Ves, Gečkovec, Radićeva, Borje, Ljudevita Gaja, Frankopanska, Vinogradska, Budim, Sestranec, Sv. Ivan, Bana Jelačića, Radnička, Jeles Hrvatskih Pavlina Varaždinska, Kameničko Podgorje, Ivana Belostenca, Matije Gupca, Trg prvog hrvatskog sveučilišta, Trg kralja Tomislava, Antuna Mihanovića, Patačićeva, Ivana Mažuranića, Rangerova, Šumec, Zagorska, Kovačićeva, Augusta Šenoe, Gorica, Trakošćanska, Matoševa, Purga, Eugena Kvaternika, Kardinala Stepinca, Donji Vulišinec, Gornji Vulišinec, Očura, Muričevec.
Iz Grada poručuju da će građani, s obzirom na novi režim odvoza smeća koji će se od sada vršiti dva puta tjedno, o trajnim terminima odvoza smeća biti obaviješteni naknadno nakon što IVKOM odluči o terminima za naredno razdoblje.

IVKOM prozvao Grad Lepoglavu

Inače, iz IVKOM-a su se javnim priopćenjem, potpisanim od strane izvršnog direktora Stanka Mladena, osvrnuli na događanja oko odvoza odnosno neodvoza smeća na području Grada Lepoglave, a zbog, kako u priopćenju navode, neosnovanih i neargumentiranih optužbi koje su proteklih dana bile upućene na njihov račun.
U njemu se navodi da je Grad Lepoglava na 6. sjednici Gradskog vijeća donio Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Lepoglave nakon čega je IVKOM, 3. travnja, Gradu podnio Zahtjev za izdavanje suglasnosti na cjenik prikupljanja otpada.
Dan kasnije, gradonačelnik Grada Lepoglave, Marijan Škvarić je u skladu s Prethodnim mišljenjem Savjeta za zaštitu potrošača javnih usluga na gradskom području, IVKOM-u dostavio dopis da ne daje suglasnost na predložene cijene.
11. lipnja IVKOM je, navodi se nadalje u priopćenju, Gradu poslao izmjene Odluke o cijenama javne usluge prikupljanja otpada te je predložio primjenu od 1. rujna ove godine te upozorio Grad da traži povratnu informaciju u što kraćem roku.
Na taj se dopis, poručuju iz IVKOM-a, Grad nije očitovao pa su 27. lipnja uputili požurnicu.
Tog je dana održana sjednica Gradskog vijeća Grada Lepoglave na kojoj je gradonačelnik upoznao vijećnike s time da IVKOM-u nije dao suglasnost na ponuđene cijene za koje su vijećnici također ustvrdili da su neprihvatljive. Prem tom prijedlogu, cijena odvoza miješanog komunalnog otpada na godišnjoj razini iznosila bi 740,88 kuna i to za 12 odvoza navedenog otpada tijekom godine odnosno za jedan odvoz navedenog otpada mjesečno. Dakle, mjesečna cijena za samo jedan odvoz iznosila bi 61,74 kune dok bi se za svako daljnje pražnjenje kante (spremnik od 120 litara) plaćalo dodatnih 7,5 kuna. Ako korisnik tijekom mjeseca ne bi imao potrebe za pražnjenjem kante ipak će morati platiti uslugu odvoza otpada i to 54,24 kune mjesečno.
Budući da na požurnicu poslanu 27. lipnja IVKOM nije dobio odgovor, navodi se u priopćenju, 19. srpnja uputili su zahtjev u kojem traže prihvaćanje cijena koje su ponudili prijeteći da će prekinuti s uslugom odvoza otpada. U tom zahtjevu, između ostalog, stoji da ako Grad i gradonačelnik IVKOM-u u roku od sedam dana ne izdaju suglasnost na predložene cijene, IVKOM, nakon 1. kolovoza, neće biti u mogućnosti nastaviti s odvozom otpada na području Grada Lepoglave prema novim kriterijima utvrđenim ranije navedenom odlukom o pružanja usluga prikupljanja otpada i postojećim cijenama i dosadašnjem načinu obračuna.
Na taj dopis kojim se uvjetuje prihvaćanje cijena Grad je istog dana odgovorio. Taj odgovor, ne navodeći u priopćenju što je u njemu pisalo, IVKOM je nazvao neargumentiranim odugovlačenjem davanja suglasnosti te su poručili kako su njime stavljeni u nezavidan položaj.
U IVKOM-u navode da nove cijene omogućuju obavljanje usluge odvoza smeća na ekonomski održiv način. Naglašavaju pri tome da davatelj javne usluge nije u obavezi obavljati javnu uslugu ako mu izvršno tijelo jedinice lokalne samouprave odnosno gradonačelnik na izda suglasnost na cjenik kojim mu se omogućuje obavljanje usluge na ekonomski održiv način. Zbog toga je obustavljen odvoz otpada.
IVKOM na kraju priopćenja svu odgovornost za nastalu situaciju prebacuje na Grad Lepoglavu.

I dok se građani i dalje pitaju zašto ih se nije, a iz priopćenja je vidljivo da se znalo dapače i time uvjetovalo, nije obavijestilo da će doći do prestanka odvoza smeća, očekuje se odgovor Grada Lepoglave na priopćenje kojim IVKOM svu odgovornost svaljuje upravo na Grad.