Sub20042019

Posljednje izmjene01:55:39 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo NAJAVA U Višnjici će u nedjelju biti pokopani posmrtni ostaci žrtava ubijenih u šumi Belaš

Ostale vijesti

NAJAVA U Višnjici će u nedjelju biti pokopani posmrtni ostaci žrtava ubijenih u šumi Belaš


U nedjelju, 9. rujna u Višnjici će biti pokopani posmrtni ostaci žrtava ubijenih nakon 2. svjetskog rata u šumi Belaš u Višnjici. Riječ je o posmrtnim ostacima 10-ak žrtava ekshumiranih na području šume Belaš tijekom ekshumacije provedene 2017. godine od strane Ministarstva branitelja.

Provedenom ekshumacijom potvrđena su brojna svjedočanstva starijih mještana Višnjice koji su nakon gotovo polastoljetne šutnje i straha progovorili o zločinu počinjenom u šumi Belaš. Na tom su mjestu neposredno po završetku 2. svjetskog rata, partizani, nakon što su ih svezane u koloni doveli u Višnjicu, bez suđenja ubili više desetaka pripadnika poraženih vojnih formacija iz okolice Varaždina, najviše s područja mjesta Ilije. Ubijeni su ostavljeni u šumi Belaš gdje su kasnije i zakopani. Tek su nekolicinu tijela ubijenih njihove obitelji odvezle u njihova mjesta i sahranili na mjesnim grobljima.
S demokratskim promjenama 90-ih godina prošlog stoljeća mještani Višnjice podigli su na mjestu zločina spomen križ i od tada se na tom mjestu jednom godišnje slavi misa zadušnica.
2016. godine, inicijativom brigadnog generala Zdravka Jakopa, započela su probna iskapanja koja su potvrdila svjedočanstva mještana Višnjice. Ekshumacija je nastavljena 2017. godine i tada su pronađeni posmrtni ostaci 10-ak žrtava koji će biti pokopani u zajedničku grobnicu na mjesnom groblju u Višnjici. Iako je prema riječima svjedoka broj ubijenih veći, zbog konfiguracije terena i nastalih promjena na samom krajoliku, što je otežalo lociranje svih mjesta na kojima su ubijeni zakopani.
Pokop posmrtnih ostataka održat će se 9. rujna. U suradnji s Gradom Lepoglavom pripremljena je zajednička grobnica na mjesnom groblju u Višnjici u koju će biti pokopani posmrtni ostaci žrtava iz šume Belaš.

Satnica:
   9:00  Dolazak pogrebnog vozila i unošenje posmrtnih ostataka u župnu crkvu Pohođenja Blažene Djevice Marije u Višnjici.
        - okupljeni vjernici imat će mogućnost kod lijesa s posmrtnim ostacima žrtava iz šume Belaš, položenom na odru u župnoj crkvi, uputiti posljednji pozdrav i udijelit blagoslov

   9:45  Okupljanje uzvanika ispred župne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije u Višnjici.

  10.00  Početak komemorativnog programa i sprovodne svete mise.
        - misno slavlje predvodit će varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak

   Nakon svete mise oformit će se pogrebna povorka koja će pratiti posmrtne ostatke od župne crkve do mjesnog groblja u Višnjici gdje će posmrtni ostaci žrtava biti pokopani u zajedničku grobnicu.

   11:30  Pokop posmrtnih ostataka žrtava na mjesnom groblju u Višnjici