Sub20042019

Posljednje izmjene01:55:39 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo AKTUALNO Ove godine nova cijena odvoza otpada na području Grada Lepoglave

Ostale vijesti

AKTUALNO Ove godine nova cijena odvoza otpada na području Grada Lepoglave


Koncesionar za odvoz otpada na području Grada Lepoglave, tvrtka IVKOM predložila je Gradu Lepoglavi nove cijene javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada koje bi se trebale primjenjivati od 1. rujna ove godine. Prem tom prijedlogu cijena odvoza miješanog komunalnog otpada na godišnjoj razini iznosila bi 740,88 kuna i to za 12 odvoza navedenog otpada tijekom godine odnosno za jedan odvoz navedenog otpada mjesečno. Dakle, mjesečna cijena za jedan odvoz iznosila bi 61,74 kune dok bi se za svako daljnje pražnjenje kante (spremnik od 120 litara) plaćalo dodatnih 7,5 kuna. Ako korisnik tijekom mjeseca ne bi imao potrebe za pražnjenjem kante ipak će morati platiti uslugu odvoza otpada i to 54,24 kune mjesečno.

Takav je prijedlog tvrtka IVKOM uputila Gradu Lepoglavi i gradonačelniku koji ga nije prihvatio te je o tome izvijestio Gradsko vijeće Grada Lepoglave.

IVKOM u prijedlogu Odluke navodi da je cijena gotovo identična sadašnjoj, odnosno da povećanje iznosi 0,27 kuna u apsolutnom iznosu što u postotku iznosi povećanje od 0,43 %. No, gradonačelnik Marijan Škvarić ističe da će za novu cijenu umjesto dosadašnjih četiri odvoza IVKOM mješoviti komunalni otpad odvoziti tek jednom mjesečno, dakle drastično će smanjiti broj odvoza. To gradonačelnik, kao i vijećnici u Gradskom vijeću, smatra neprihvatljivim te je odbio potpisati prijedlog Odluke koja je stigla na gradsku adresu.

- Ovo je drugi prijedlog cijena koji nam je dan na prihvaćanje nakon što smo po obavljenim konzultacijama s gradskim Povjerenstvom za zaštitu potrošača odbili prvi prijedlog. U međuvremenu smo odradili nekoliko sastanaka i rasprava vezanih za buduće cijene odvoza otpada no, na žalost, i u novom su prijedlog cijene koje smatramo neprihvatljivima – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

Unatoč odbijanju, Odluka o cijenama javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Lepoglave na snagu će 1. rujna stupiti automatizmom.
- Tražit ću da se svakih šest mjeseci napravi revizija realiziranog i pružanja usluge odvoza otpada na gradskom području – najavio je gradonačelnik neke od budućih koraka koje će Grad poduzeti. Otvorena je mogućnost da se raspiše i natječaj za novog koncesionara za odvoz otpada. Tu su mogućnost na Vijeću zagovarali i gradski vijećnici. Najglasniji je u tome bio vijećnik Stjepan Črepinko koji je izrazio sumnju da će se Grad ipak u konačnici pomiriti s predloženim cijenama.

Inače, s 1. studenim ove godine na snagu stupa obavezno selektiranje otpada za sva kućanstva. Kako bi se za to stvorili preduvjeti Grad Lepoglava je na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike kandidirao projekt nabavke kanti i spremnika. U planu je nabavka kanti za razvrstavanje papira i plastike te spremnika za bio-otpad u vrijednosti od gotovo milijun kuna. Ministarstvo bi osiguralo 85 % potrebni sredstava, a Grad Lepoglava preostalih 15 %. Kante i spremnici podijelili bi se po kućanstvima, dok bi se staklo skupljalo u kontejnere na zelenim otocima.
Prema prijedlogu IVKOM-ove Odluke odvoz selektiranog otpada ne bi se naplaćivao.

Kako bi se građani educirali o potrebi selektiranja otpada i načinu kako to pravilno činiti uskoro će krenuti gradska kampanja "Kam se koje smeće meće" u okviru koje će građani dobiti se potrebne informacije o razvrstavanju otpada.