Sub20042019

Posljednje izmjene01:55:39 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo AKTUALNO Očekuju se rezultati nove analize kvalitete vode s izvorišta Sutinska, IVKOM – VODE kao trajno rješenje problema zamućenja vode na izvorištu Sutinska navode dobavu vode iz izvorišta podno Ivančice

Ostale vijesti

AKTUALNO Očekuju se rezultati nove analize kvalitete vode s izvorišta Sutinska, IVKOM – VODE kao trajno rješenje problema zamućenja vode na izvorištu Sutinska navode dobavu vode iz izvorišta podno Ivančice


Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije u utorak će, 19. lipnja uzeti ponovljene uzorke vode na izvorištu Sutinska te će se nakon provedene analize navedenog uzorka znati kakva je trenutna kvaliteta vode kojom se opskrbljuju domaćinstva u Višnjici. O tome su nas, nakon našeg postavljenog upita o stanju kvalitete vode i stanja izvorišta Sutinska, izvijestili iz tvrtke IVKOM – VODE.

U obavijesti koja je stigla na našu adresu navodi se da je uzrok zamućenja vode na izvorištu Sutinska velika količina kiše koja je pala početkom lipnja, a osobito 8. i 9. lipnja.
- Nažalost kvaliteta vode i količina vode izvorišta Sutinska usko je povezana s režimom padavina na području prihrane izvora koje se nalazi iznad izvora na planini. U slučaju dužeg nedostatka padavina kapacitet izvora se smanjuje pa je za sušnih godina praktično bez dotoka, a u vrijeme obilnih padavina dolazi do velikog povećanja dotoka vode na izvor i do zamućenja. Ista situacija je i na izvoru Ravna gora. Napominjemo da voda mikrobiološki nije zagađena jer se tretira i jedini pokazatelj analize vode koji nije ispravan je mutnoća – navodi se u obavijesti koju smo primili.

Kao jedino moguće rješenje navedenog problema, navodi se u obavijesti, dobava je vode iz drugih pravaca tj. iz izvorišta podno Ivančice.
- Za ovo rješenje potrebna su velika financijska sredstva. Dobavu vode na područje koje se snabdijeva s izvorišta Ravna gora, a to su Kamenica, Kamenički Vrhovec, Žarovnica, Crkovec i Klenovnik riješili smo izgradnjom tri dobavna pravca - iz Bedenca, iz Viletinca i iz Prebukovja (vrijednost ovih investicija iznosila je približno 9.mil kuna). Dobavu vode za Višnjički i Cvetlinski kraj osigurat ćemo iz pravca Trakošćana. Izgradnja precrpne stanice u Cvetlinu je pred završetkom i puštanje u probni rad se očekuje početkom srpnja , čime bi se otklonio veliki dio problema dobave kvalitetne vode. Za potpuni završetak predstoji rekonstrukcija cjevovoda u Cvetlinu i povezivanje u sustav daljinskog upravljanja. Ukupna vrijednost ove investicije je 2,6 mil. kuna – ističu iz tvrtke IVKOM – VODE dodajući da su se hidrološke prilike na području prihrane izvora stabilizirale, a mutnoća vode znatno smanjila. Također navode da se cjevovod ispire putem hidrantske mreže.

I dalje traje opskrba pitkom vodom mještana Višnjice putem cisterne tvrtke IVKOM – VODE koja obilazi domaćinstva te vatrogasne cisterne stacionirane na trgu u Višnjici.