Sri20022019

Posljednje izmjene04:56:04 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo KOMEMORACIJA Odana počast žrtvama ustaškog logora u Lepoglavi, Uprava za zatvorski sustav sudionicima komemoracije nije dala odobrenje za ulazak u Kaznionicu

Ostale vijesti

KOMEMORACIJA Odana počast žrtvama ustaškog logora u Lepoglavi, Uprava za zatvorski sustav sudionicima komemoracije nije dala odobrenje za ulazak u Kaznionicu


U noći s 29. na 30. travnja 1945. godine ustaške su vlasti likvidirale ustaški logor u Lepoglavi. S logorom je likvidirano i preostalih 80-ak logoraša, dok je većina logoraša, njih oko 1300, prethodno deportirano u Jasenovac. U spomen na žrtve ustaškog logora u Lepoglavi, kojim su ustaše upravljale od 1943. do svibnja 1945., i u kojem je prema procjenama ubijeno oko tisuću ljudi, održana je u Lepoglavi komemoracija na kojoj je odana počast žrtvama ustaškog logora te palim antifašistima koji su prije 75 godina, odnosno 1943. godine, prvi puta oslobodili logor u Lepoglavi.

U nazočnosti 50-ak članova antifašističkih udruga počast je polaganjem vijenaca i minutom šutnje odana na Spomen groblju u Lepoglavi na kojem su, na kamenim kubusima, ispisana imena 961 žrtve stradale u Lepoglavi. Nakon toga komemoracija je nastavljena odavanjem počasti u Parku žrtava fašizma, pored zida nekadašnjeg logora - na mjestu na kojem su ekshumirani posmrtni ostaci ubijenih u logoru u Lepoglavi.
Vijence su položili predstavnici udruga antifašističkih boraca Varaždinske, Međimurske i Krapinsko – zagorske županije, zatim predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec podružnice Lepoglava te Grad Lepoglava. Ispred Grada Lepoglave vijenac je položio gradonačelnik Marijan Škvarić koji je ujedno upalio svijeću na nedavno, od strane Grada Lepoglave, obnovljenom spomen obilježju u Parku žrtava fašizma.
- Ponosni smo na našu bogatu kulturno-povijesnu tradiciju no isto tako ne zaboravljamo ni najcrnije dane lepoglavske povijesti. Ne smijemo zaboraviti vrijeme fašističkog terora iza kojeg su ostali ubijeni kojih se danas prisjećamo i odajemo im počast – rekao je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić najavivši pokretanje inicijative za obnovu antifašističkih spomenika.

O strahotama i ubijanjima u ustaškom logoru u Lepoglavi, citirajući povijesne dokumente, govorila je predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec podružnice Lepoglava, Marija Varović. O stradavanjima zatočenih u logoru Lepoglava govorio je i predsjednik Zajednice Udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije i član Predsjedništva SAB-a, Milivoj Dretar.
- Znajući da je sve gotovo umjesto da logoraše časno puste kućama, oni su ih ubili na zvjerski način. Ovakvih se stvari moramo prisjećati i o tome govoriti, posebice mladima – rekao je Dretar.

Potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske, Branko Dolenec pozvao je druge jedinice lokalne samouprave ugledaju na Grad Lepoglavu te uključe u obnovu antifašističkih spomenika.

Uprava za zatvorski sustav nije dozvolila ulazak u krug Kaznionice i odavanje počasti kod "Spomen bunara"

Uz odavanje počasti na Spomen groblju i u Parku žrtava fašizma, komemoracija se trebala održati i kod "Spomen bunara". Međutim, Uprava za zatvorski sustav nije odobrila ulazak sudionicima komemoracije u krug Kaznionice gdje se bunar nalazi. Naime, na zamolbu organizatora komemoracije, dostavljenu pismenim putem Upravi za zatvorski sustav, da se sudionicima komemoracije dozvoli ulazak u Kaznionicu, iz Uprave je stigla odbijenica. U obrazloženju Uprave za zatvorski sustav navodi se da bi ulazak većeg broja sudionika komemoracije u Kaznionicu predstavljao sigurnosni rizik.
Organizatori se čude s obzirom da su dosad grupe dobivale dozvolu za ulazak u Kaznionicu. Nedavno je tako u Kaznionici, prigodom završetka radova na energetskoj obnovi, boravio veći broj dužnosnika, gostiju i novinara.
Organizatori su nakon odbijenice za ulazak sudionika komemoracije u Kaznionicu zatražili Upravu za zatvorski sustav da se ulazak omogući barem izaslanstvu koje bi kod "Spomen bunara" položilo vijenac, no odgovor na tu zamolbu organizatori nisu dobili.