Čet17012019

Posljednje izmjene01:51:18 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo AKCIJA MIR I DOBRO Oprezno s pirotehnikom

Ostale vijesti

AKCIJA MIR I DOBRO Oprezno s pirotehnikom


I ove godine, kako se to tradicionalno čini od 1993. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova RH će radi održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti osoba i imovine provoditi preventivnu akciju "Mir i dobro". Akcija je počela 15. prosinca 2017. godine i trajat će do 8. siječnja 2018. godine.

Policija će u navedenom razdoblju provoditi niz preventivnih, ali i represivnih aktivnosti. Povećat će se prisutnost policije na javnim mjestima gdje se okuplja veći broj građana, a naročito na ulicama, trgovima i u zonama ugostiteljskih objekata za vrijeme organiziranih manifestacija. Pojačat će se mjere sigurnosti radi sprječavanja narušavanja javnog reda i mira, a provodit će se i kontrola i inspekcijski nadzor prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava.
Obzirom da najveća opasnost građanima prijeti na mjestima većih okupljanja, policija poziva građane na suradnju u provedbi akcije te na primjereno ponašanje, kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana. Pri tome valja imati na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom te upozoravaju građane da:
- ne poklanjaju djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati,
- budu uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ihkoriste stariji
- petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.
- oružje čuvaju na nedostupnim i zaključanim mjestima
Posebno upozorenje policija upućuje djeci da ne diraju nepoznate predmete, ne rastavljaju ih i ne pomiču! Ukoliko ih zapazite, odmah pozovite roditelje ili policiju.
Također, pozivaju da se ne diraju druga pirotehnička sredstava koja nakon paljenja nisu eksplodirala, a posebno ih se ne smije pokušati ponovno zapaliti.

Najbolja preventiva je ne korištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije - ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

Zakonska regulativa i pirotehnička sredstva za zabavu

U srpnju ove godine na snagu je stupio potpuno novi Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (Narodne novine 70/2017), koji je donio bitne novine vezane za kupnju i uporabu pirotehničkih sredstava.
Sukladno odredbama novog Zakona, pirotehnička sredstva bilo koje vrste, ni na koji način ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina, a za povredu ove odredbe novim je Zakonom propisana novčana kazna od 1.000,00 do 3.000,00 kuna za zakonske zastupnike (roditelji, skrbnici i sl.) djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva.
Pirotehnička sredstva 1. kategorije smiju koristiti djeca starija od 14 godina, dok pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije, koji u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti samo osobe starije od 18 godina.
Jedna od novina je da je zabranjena nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije III, a također u skladištima kao i u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE.
Nadalje, građani mogu isključivo za osobnu uporabu preko državne granice unijeti do dva kilograma neto pirotehničke smjese (sredstava) I., II., i III. kategorije (osim redenika i petardi iz kategorije III.).
Važno je napomenuti i da su novim Zakonom povećani općeniti iznosi novčanih kazni koji sada iznose od 1.000,00 do 15.000,00 kuna za fizičke osobe te 1.000,00 do 80.000,00 kuna za pravne osobe.