Pon23072018

Posljednje izmjene02:53:34 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo KAMPANJA "OBITELJ NA MORE; PAS NA ULICU" Ne izbacujte kućnog ljubimca na ulicu

Ostale vijesti

KAMPANJA "OBITELJ NA MORE; PAS NA ULICU" Ne izbacujte kućnog ljubimca na ulicu


Svakog ljeta, uoči odlaska na godišnje odmore, povećava se broj napuštenih životinja koje lutaju ulicama, izložene su ranjavanju i smrti od automobila, gladi i žeđi te iživljavanju pojedinaca.
Želeći upozoriti na navedeni problem, osvijestiti građane i utjecati na prestanak napuštanja životinja, pogotovo tijekom ljeta i godišnjih odmora, udruga "Prijatelji životinja" i ove godine nastavlja kampanju "Obitelj na more, a pas na ulicu?". 

Građani koji izbacuju kućnog ljubimca na ulicu ne znaju da krše Zakon o zaštiti životinja kojim je propisna kazna za takvo nedjelo veća od 10.000 kuna. Uz to, pokazuju neodgovornost i nedostatak empatije prema bespomoćnoj životinji te prebacuju odgovornost za zbrinjavanje životinje drugim građanima i pretrpanim skloništima za napuštene životinje.
Iz Udruge apeliraju na vlasnike pasa, da ne ostavljaju svoje dojučerašnje ljubimce na milost i nemilost te puku sreću da naiđe neka dobra duša i spasi ga, a samo zbog vlastite bezbrižnosti, jer u konačnici cijelo će društvo izdvajati vrijeme i novac zbog neodgovornosti i nebrige.

Građani su pozvani da ako su svjedoci kršenja zakona, zanemarivanja ili zlostavljanja životinja, prijave takve slučajeve nadležnoj veterinarskoj inspekciji i komunalnom redarstvu, a u slučaju zlostavljanja i policiji.

Kampanji se pridružio i Grad Lepoglava.
- Osobno smatram kako je napuštanje ljubimaca jednako zlostavljanju jer takve životinje pate prije svega jer su napuštene, a život na ulici za njih je često koban i nije rijedak smrtni ishod. Nemojte biti i vi jedan od nesavjesnih građana. Ne napuštajte svoje kućne ljubimce – poručio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač. Iz Grada poručuju da podupiru napore udruga i pojedinaca te pozivaj građane da se pridruže ljudima koji su udomili napuštenog psa ili mačku, da ne kupuju životinje već da, ako imaju uvjete, udome životinju iz skloništa.