Pon25062018

Posljednje izmjene04:20:22 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo ČIPKARSTVO 2.5 milijuna kuna za razvoj lepoglavskog čipkarstva

Ostale vijesti

ČIPKARSTVO 2.5 milijuna kuna za razvoj lepoglavskog čipkarstva


Oko 2.5 milijuna kuna uloženo je u posljednjih desetak godina u razvoj lepoglavskog čipkarstva. To je na sastanku održanom u Lepoglavi, na kojem su čipkaricama predstavljene aktivnosti usmjerene daljnjem razvoju, očuvanju, zaštiti i promociji lepoglavskog čipkarstva, istaknuo lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

- Zahvaljujući tome Lepoglava danas nema stigmu zatvora već je brendirana kao grad čipke i čipkarstva, uvršteni smo na prestižnu UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine i osigurali budućnost lepoglavskog čipkarstva – dodao je lepoglavski gradonačelnik.

Na sastanku se okupilo 30-tak čipkarica većinom domaćih te desetak njih iz Varaždina koje su također završile program osposobljavanja za izradu lepoglavske čipke.

Veliki je problem taj što od 188 zaštićenih uzoraka lepoglavske čipke u katalog nedostaje njih devedesetak, istaknuto je na sastanku.
- Nezadovoljan sam danas što unatoč tome što imamo velik broj čipkarica nemamo sve zaštićene uzorke lepoglavske čipke kojima bi popunili katalog te ih imali u zbirci koju bi mogli pokazati – istaknuo je gradonačelnik Škvarić te najavio da će se krenuti u aktivnost popunjavanja kataloga i zbirke.
U prvoj fazi, koja bi trebala biti realizirana tijekom ove godine, u planu je izrada 21 zaštićenog uzorka.
Dejan Bjelivuk, predsjednik Udruge Ekomuzej Lepoglava predstavio je čipkaricama uzorke koji bi trebali biti izrađeni u toj prvoj fazi istaknuvši pri tom i visinu naknade koju će čipkarice dobiti za izradu svakog pojedinog uzorka koji mora zadovoljiti kriterije izrade lepoglavske čipke i u konačnici od povjerenstva dobiti markicu autentičnosti. Čipkarice su pozvane da se dogovore koja će izrađivati koji uzorak nakon čega će uslijediti potpisivanje ugovora o izradi. Sredstva za naknadu osigurana su kroz projekt Europske unije te zahvaljujući financijskoj potpori Grada Lepoglave.

Nadalje, dogovoreno je da će se, u nastojanju da se podigne kvaliteta prezentacije lepoglavske čipke, izraditi jednoobrazna ambalaža za sve čipke koje će nositi markicu autentičnosti. Tu će ambalažu dobiti svaka čipka kojoj povjerenstvo dodijeli markicu, a ona će za čipkaricu biti besplatna. Kako se ambalaža ne bi mogla zloupotrebljavati bit će vezana uz svaku pojedinu markicu. Uz to, ubuduće će se tražiti zakonsko sankcioniranje svih onih koji zloupotrebljavaju oznaku autentičnosti lepoglavske čipke.
Kako bi se dobilo najbolje rješenje izgleda buduće ambalaže raspisat će se natječaj za prijedloge rješenja budućeg izgleda ambalaže.

Čipkarice su na sastanku pozvane da za izradu lepoglavske čipke koriste uzorke koje mogu dobiti u Ekomuzeju te da se u većem broju uključe u predstavljanje lepoglavskog čipkarstva na Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi.

Predložene je i da se zaslužnim čipkaricama koje su zadužile lepoglavsko čipkarstvo dodijeli titula majstorica lepoglavske čipke.