Ned28022021

Posljednje izmjene06:42:21 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Ostale vijesti Ostalo Počela zima - Najkraći dan u godini

Ostale vijesti

Počela zima - Najkraći dan u godini

zima-n

Stigla je zima. Iako je ovo godišnje doba na pragu (21.12.), do sada je zima kako svugdje tako i na našem području „pokazala zube". A kako nas od Božića dijeli još svega nekoliko dana, mnogi neće imati ništa protiv nižih temperatura, jer su ipak dio blagdanskog ugođaja.

Prvi dan zime uobičajeno nije najhladniji dan zime, kao što ni najdulji dan nije i najtopliji. Današnja najniža jutarnja temperatura kretala se uglavnom između -20 i -15°C, a najviša dnevna od -2 do 2°C, ali je najavljeno da će se tokom ovog tjedna dnevna temperatura popeti na čak 13˚C. Iako je danas najkraći dan u godini, zimski ugođaj i božićne dekoracije uljepšati će ovu najdužu noć.

U pretpovijesno doba ljude je zabrinjavalo kako to da Sunce pada sve niže na podnevnom nebu te ih je bilo strah da će jednom zauvijek nestati ispod obzora i da će ostati u vječnom mraku i zimi. Pratili su kada će Sunce prestati „tonuti“ te su nakon zimskog suncostaja imali razloga slaviti što se Sunce ponovo uzdiže. Ideja rođenja i smrti povezuje se sa zimskim suncostajem, pa su tako uređivana posebna mjesta na kojima se pratilo prividno gibanje Sunca.

Mnoge pretpovijesne i povijesne građevine kao što su grobnice, hramovi i opservatoriji povezane su sa zimskim solsticijem. Pretpovijesni obredi povezani sa zimskim solsticijem nastavljaju se u doba prvih civilizacija koje nam ostavljaju zapise o svojim istovrsnim slavljima i obredima. U Mezopotamiji se zimski solsticij slavio 12 dana kako bi se pomoglo bogu Marduku da svake godine ponovno svlada čudovišta kaosa. Mnoge vjerske svečanosti i obredi u Rimskom Carstvu bili su povezani sa zimskim solsticijem.

Rimske Saturnalije povezane su sa zimskim solsticijem. Car Aurelian uklopio je 274. mnoge solsticijske obrede povezane s božanstvima kao što su Apolon, Atis, Baal, Donis, Helios, Horus, Mitra, Osiris u jedinstvenu proslavu nazvanu Rođenje nepobijeđena Sunca, na 25. prosinca.

Zimski solsticij i ideja rođenja povezana je i s Božićem. Mnogi običaji uklapaju se u proslavu Božića, a neki simboli Božića jasno su vezani uz zimski solsticij: paljenje badnja, kićenje zimzelenom i imelom, paljenje svijeća u krugu, predbožićni post i božićni svečani objed.

Foto: Božidar Breški