Pon18012021

Posljednje izmjene10:40:23 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Ostalo PREDSTAVLJANJE KNJIGE PROFESORICE OLJE GREGUR "Pogledala sam životu u oči"

PREDSTAVLJANJE KNJIGE PROFESORICE OLJE GREGUR "Pogledala sam životu u oči"


Brojni su oni koji su u petak, 14. listopada pohodili čitaonicu Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture te nazočili predstavljanju knjige "Pogled unatrag – sjećanja i pabirci" profesorice Olje Gregur.

Riječ je o knjizi autobiografskog karaktera, riznici dubokih emocija o ljudima, životu, profesionalnom zanimanju, putovanjima, doživljajima, o povijesti, uspomenama, o knjizi u kojoj autorica, istaknula je Mirjana Bračko, pripovijeda o svom životu te otkriva svoj neponovljiv unutarnji i duševni svijet.

Govoreći o odluci da napiše knjigu, autorica je istaknula da je nedoumicu treba li na papir staviti što se događalo u njenom životu razriješila zahvaljujući savjetu prijateljice. Poslušavši ga, autorica je, kako je sama istaknula na predstavljanju knjige, pogledala životu u oči i suočila se s njim.

Knjiga je strukturno podijeljena na deset odjeljaka označenih podnaslovima u kojima se autorica prisjeća događaja iz svojeg života te se spominje mjesta koja su ostavila traga u njenu životu – rodnog Krstura, Sibinja, Slavonskog Broda i Lepoglave. Autorica u knjizi govori o ratovima koje je proživjela, svojoj obitelji, običajima što je posebice zanimljivo jer autorica je jedna od rijetkih osoba koja je imala priliku slaviti blagdane i po julijanskom i po gregorijanskom kalendaru, te kako je bilo biti mladom učiteljicom nakon Drugog svjetskog rata u Istri, Sibinju, Kotoribi...

- Olja je oživjela i zaustavila trenutke koji su prema njenom sjećanju bili prelijepi. Čitajući lirski doživljaj Slavonije čovjek osjeti ljepotu i čar zemlje slične raju – govoreći o knjizi rekla je Ružica Žunar dodajući da je autorica ovom knjigom poklonila djeliće svog rada kojim je razvijala kulturu škola u kojima je radila, kulturu svog grada Lepoglave i kajkavskog jezika.

Nakladnik knjige Dejan Težak istaknuo je da je pripremajući knjigu za tisak shvatio da mladost nije "u nogama" već u umu.
- Onoliko smo mladi koliko je naš um mlad, a vi ste profesorice u najboljem cvijetu mladosti – rekao je Težak.

- Ova će knjiga za sva vremena biti trag, ali nikako ne jedini, dokaz bivstvovanja profesorice Olje Gregur, obrazovane, skromne, ugledne kulturne djelatnice i autorice dirljive ispovijedi žene koja je svoj život posvetila drugima i stvarala od njih dobre ljude – kazala je profesorica Mirjana Bračko te dodala da očekuje da autorica pripremi i drugi svezak knjige.

Tijekom predstavljanja odlomke iz knjige čitale su Estera Benković, Marija Varović, Vesna Matišić, Silvija Košćec i Štefanija Paljak. Za glazbeni ugođaj pobrinuli su se lepoglavski glazbenici, koji su uz domaće skladbe izveli i skladbe na rusinskom i ukrajinskom jeziku, a koje je za tu prigodu okupio i uvježbao Petar Hehet.

Autorica knjige, profesorica Olja Gregur posebnu zahvalu uputila je Štefaniji Paljak, Jasminki i Silviji Koščec, Ružici Žunar, Mirjani Bračko, Mirjani Vusić i Ivani Meštrović koje su sudjelovale u kreaciji knjige.