Pon26072021

Posljednje izmjene11:17:23 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Ostalo ČIPKARSTVO Lepoglavska čipka i ove godine glavna atrakcija na Pagu

ČIPKARSTVO Lepoglavska čipka i ove godine glavna atrakcija na Pagu


Lepoglavu s gradom Pagom povezuje UNESCO -va nematerijalna baština istkana nitima čipke. Grad je to koji, baš kao i Lepoglava, svoju čipkarsku baštinu predstavlja na svojim čipkarskim festivalima, a i na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu čipke u Pagu predstavila se i lepoglavska čipka.

Suradnja Lepoglave s Pagom rezultirala je višegodišnjim predstavljanjem lepoglavske čipke i sudjelovanjem lepoglavskih čipkarica na njihovim festivalima čipke, a kojeg su i na sedmom izdanju paškog festivala posjetile članice Čipkarskog društva "Danica Brӧssler" i zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Na svečanosti otvorenja na poznatoj paškoj Pijaci u nazočnosti brojnih izaslanstva i prijatelja Paga bile su i čipkarice iz Češke, Italije, Mađarske, Poljske, Rusije, Slovačke, Švicarske i Hrvatske, a gradonačelnik Paga Željko Maržić tom je prigodom istaknuo da je održavanje ovog festivala zahvala svim paškim čipkaricama koje su svojim marljivim samozatajnim radom stvorile najljepšu rukotvorinu ženskih ruku kojom se ponosi Grad Pag, ali i Hrvatska.

Trodnevno događanje obilježile su izložbe zemalja sudionica, na kojima su ljepotu čipkarskog umijeća Lepoglave predstavile Verica Dubovečak, Gordana Vrtar i Slađana Končevski.

- Uvijek je lijepo vidjeti kako božanska čipkana nit spaja kulture, zemlje, gradove i vrijedne ruke ljudi koji ju izrađuju. Posebnost te niti nama je još veća kad znamo da ju izrađuje i naša Lepoglava. Upravo naše sedmo uzastopno gostovanje na Festivalu čipke u Pagu povećava krug lepoglavskih prijatelja s kojima nas povezuje zajednička UNESCO budućnost i daljnja promocija naše nacionalne kulturne baštine. Zaista sam ponosan na sve naše čipkarice i drage Lepoglavčane koji su Lepoglavi omogućili veliki broj dragih prijatelja diljem Hrvatske i svijeta – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač.