Pon16072018

Posljednje izmjene11:05:45 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Ostalo ČIPKARICE I ZMAJ Prva lepoglavska slikovnica

ČIPKARICE I ZMAJ Prva lepoglavska slikovnica


- Lepoglava je dobila jednu od najljepših slikovnica objavljenih u Hrvatskoj proteklih godina. Autorica Marijana Novak priču je ispričala jednostavnim riječima, onako kako se takve priče moraju pričati, ispričala priču gdje je povezala dvije legende - legendu o svetom Pavlu kojeg je hranio gavran i legendu o zmaju kojeg je ubio sveti Juraj. Ona je to povezala s lepoglavskom čipkom u jedinstvenu priču koja govori o prošlosti, ali i sadašnjosti Lepoglave. A ovako likovno opremljena, sa sjajnim crtežima u boji Davora Petaka, ona je kompletirana kao književno djelo – istaknuo je na predstavljenu prve lepoglavske slikovnice "Čipkarice i zmaj – priča o Lepoglavi" jedan od njenih recenzenata Ernest Fišer.
Slikovnica, autorice Marijane Novak i ilustratora Davora Petaka, dotičući se lepoglavske povijesti i legendi, donosi priču o tome kako su čipkarice isplele čarobnu čipkanu mrežu i spasile Lepoglavu od strašnog zmaja.


Slikovnica je predstavljena na prigodnoj svečanosti u lepoglavskom Domu kulture gdje su učenici lepoglavske OŠ Ante Starčevića uprizorili pojedine prizore iz slikovnice koja će, sudeći po interesu publike, zasigurno biti rado čitana.

Autorica slikovnice Marija Novak otkrila je kako joj je najveća inspiraciju kod stvaranja djela bila  kćer Tea i lepoglavske čipkarice.
- Radi se o jednoj priči gdje zmaj predstavlja zlo. On je i opasnost od zaborava tradicije. Čipkarice koje pletu čarobnu mrežu, uhvate zmaja i smjeste u Gaveznicu gdje danas nalazimo lepoglavski poludragi kamen ahat, čipkanim nitima šire veze prijateljstva i ljubavi u cijelom svijetu – pojasnila je autorica otkrivši kako je od zamisli do ostvarenja odnosno izdavanja slikovnice prošlo malo vremena.
Slikovnicu je sjajnim crtežima ilustrirao Davor Petak dajući slikovnici dodatnu vrijednost.- Ilustrirati ovu slikovnicu bilo bi zahtjevno nekom tko se nije bavio ilustracijom. Iako mi ovo nije prvi ilustratorski zadatak još se ne osjećam pravim ilustratorom pa je to bio izazov za mene jer zmajeva i priča o zmajevima ima na tisuće. Zmajevi su likovi koji se često pojavljuju u pričama i nacrtati nekog novog zmaja nije jednostavno. Za izradu ilustraciju trebalo je oko mjesec dana – otkrio je Davor Petak.Slikovnica "Čipkarice i zmaj – priča iz Lepoglave" izdana je u nakladi Turističko kulturno – informativnog centra i uz potporu Grada Lepoglave koji je prepoznao još jednu dobru ideju svojih građana.
- Ovo je prekrasno iznenađenje, i to ne samo za najmlađe. Ujedno je i naš ponos. Lepoglava ima puno lijepi priča koje je najljepše predstaviti upravo slikovnicom. Ova slikovnica predstavlja ono najljepše u Lepoglavi, to je prije svega lepoglavska čipka, ahat i prije svega ljudi. Kad sve to spojimo dobijemo nešto ovako lijepo na što smo u Gradu jako ponosni – rekao je o slikovnici gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić zadovoljan što je predstavljanjem slikovnice o Lepoglavi započelo obilježavanje Dana grada Lepoglave.