Uto02062020

Posljednje izmjene06:28:52 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Ostalo Posjeta grobu Danice Brössler

Posjeta grobu Danice Brössler

danica-n

Čipkarsko društvo 'Danica Brössler' početkom je mjeseca srpnja, uz marijansko svetište u Međugorju posjetila i grob utemeljiteljice lepoglavske čipke Danice Brössler u Dubrovniku. Tamo su se susrele s dr. Marijom Krstulović – Sršen, Daničinom prijateljicom koja je bila uz nju do posljednjih dana.

Na njezinom posljednjem počivalištu čipkarice su joj odale počast polaganjem cvijeća i lampaša, a tom prilikom čipkarice su odlučile da se kamenici koja se nalazi na grobnici, daju isklesati ime, prezime i mali motiv čipke s obzirom da sada nema nikakvog natpisa i time je grob gotovo nemoguće pronaći. Danica Brössler se interesirala za situaciju u Lepoglavi po pitanju čipke i kad je bila u Dubrovniku što govori informacija da je za Sarajevski list izjavila kako joj je jako drago što je gđa Darinka Vazdar pokrenula izradu čipke za djecu u osnovnoj školi. Čipkarsko društvo Danica Brössler nastojat će da ovaj posjet grobnici Danice Brösslerpostane tradicija.

Ideja predsjednice udruge Verice Dubovečak bila je da se nešto napravi za našu crkvu, pošto se govori kako su pavlini donijeli čipku u Lepoglavu i da se ona radila za potrebe ukrašavanja crkve. Kako toga u našoj crkvi još nema, ideja je bila da čipkarice naprave jednu misnicu koja će ostati u našoj crkvi. Verica Dubovečak je ujedno bila i autor tog nacrta i to po uputstvima velečasnog Kišičeka, kako bi na njoj bili istaknuti crkveni motivi: kruh, vino i križ. Uz tu misnicu napravljene su i dvije štole, jedna je bila izložena na prošlogodišnjem čipkarskom festivalu a druga je završena ove godine.

Trenutno čipkarice rade na izradi sakralnih motiva: kaleži s i bez hostija i ukoliko se uspiju dovršiti do čipkarskog festivala, tamo će biti izloženi.  Misnica se izrađivala cijelu zimu kroz radionice jer je nacrt bio kompliciran za izraditi. Slika misnice nalazi se na pozivnici za 13. Međunarodni čipkarski festival na temu Čipka na oltaru na kojem će biti i izložena.

Turistička zajednica Općine Marija Bistrica organizirala je "Ljeto u Mariji Bistrici 2009" od 25. lipnja do 12. srpnja, povodom kojeg je pozvano i Čipkarsko društvo Danice Brössler, koje svake godine prisustvuje na tom događaju. Tamo su čipkarice stekle mnoga poznanstva, posebice s Vez Oroslavlje i Stari zanati Koprivničko-Križevačke županije koji imaju želju izlagati na našem čipkarskom festivalu. Naše čipkarice odrađuju mnogo gostovanja tijekom ljeta, a jedno od bitnijih je bila Picokijada u Đurđevcu. Nažalost, troškovi su preveliki da bi se svake godine gostovalo na toj manifestaciji, ali zato je našu lepoglavsku čipku u jednom danu vidjelo 10 tisuća posjetitelja Picokijade.