Pet18092020

Posljednje izmjene04:07:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Ostalo Restauratorski zavod za orgulje u Lepoglavi?

Restauratorski zavod za orgulje u Lepoglavi?

orgulje

Zlatko Kušćer, ravnatelj Orguljaške zaklade don Petar Nakić iz Varaždina krajem travnja sastao se s direktorom Agencije za razvoj Varaždinske županije, Emilom Tkalecom, povodom pokretanja velikog projekta obnove i revitalizacije kulturne baštine Republike Hrvatske u budućem restauratorskom zavodu u Lepoglavi koji bi bio smješten u prostorijama bivše ambulante na Posredovanju.

Iako je cijela ideja još u početku pregovaranja i dogovoranja, učinjeni su i prvi konkretni koraci. Na inicijativu Orguljaške zaklade prošli mjesec održan je radni sastanak predstavnika Zaklade i AZRA-e s Gradom Lepoglava koji je odmah prepoznao ovaj projekt kao izrazito kulturološki i visokovrijedan. Na sastanku, Zaklada je dala opis prostora potrebnog za rad jednog takvog odjela koji iznosi 700 do 800 kvadratnih metara kojeg je Grad predvidio u bivšoj ambulanti. Iako je projekt u fazi pregovora, sljedeći korak je potpisivanje ugovora kojim će biti precizirane obveze koje se očekuju od Grada i Zaklade.

Orguljaška zaklada don Petar Nakić Varaždin osnovana je uz odobrenje Ministarstva kulture 9. lipnja 2004. godine s ciljem revitalizacije orguljske kulturne baštine u Republici Hrvatskoj. Zaklada je odmah na početku dobila snažnu potporu Varaždinske biskupije i ondašnjeg varaždinskog biskupa mons. Marka Culeja. Zaklada također ima izvrsnu suradnju i s Konzervatorskim odjelima u Hrvatskoj, a pogotovo s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu.