Pet29052020

Posljednje izmjene03:54:06 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Ostalo Završeni oltarnici od čipke

Završeni oltarnici od čipke

oltarnici2-n

Nakon dvomjesečnog napornog rada, čipkarice Zadruge lepoglavske čipke, završile su s izradom oltarnica pa je tako tim povodom danas u prostoriji Alojza Stepinca u Gostinjcu, održano predstavljanje oltarnica namijenjenih za Crkvu Blažene Djevice Marije u Lepoglavi, koje su izrađene po starim nacrtima Danice Brössler.

Zadruga je imala zadatak s čipkaricama izraditi oltarnice do 01. rujna odnosno prije početka 13. Međunarodnog festivala čipke, a sada slijedi faza u kojoj će se one šivati na tekstil tako da budu izložene u Crkvi za vrijeme festivala čipke. Taj projekt financira Grad Lepoglava, a nakon festivala oltarnice će biti poklonjene Crkvi.

Kako su oltarnice tema ovogodišnjeg festivala i pošto u lepoglavskoj crkvi nema čipke, otuda i inicijativa da se krene u ovaj projekt. Kad je počeo taj projekt pozvali smo sve članice Zadruge na sastanak da vide o čemu se radi i koja je od njih je voljna uključiti se u projekt. 11 čipkarica je odlučilo aktivno sudjelovati, a ostalima smo omogućili da daju svoj doprinos malim donacijama čipke od 50 cm koja će ići oko glavnog oltara. Sve su marljivo radile na dvije oltarnice od kojih je jedna za Stepinčev a druga za glavni oltar. - rekla je predsjednica Zadruge Karmen Šoštarić.

Na današnjem predstavljanju bili se prisutni Mirko Varović ispred Turističkog društva Lepoglava i kustosica Etnografskog muzeja dr. Nerina Eckhel i dr. Tihana Petrović - Leš. Svaka od nas je radila kod sebe kod kuće pošto se bilo teže nalaziti na radionicama u Domu kulture. Tu treba strpljenja i vremena za izradu tih oltarnica, nakon nekoliko sati rada tijelo treba odmora da bi se moglo opet satima čipkati, a gdje su još sve one svakodnevne obveze koje je bilo teško uskladiti. Po 10 sati čipkanja koje uključuje sve one nezgode poput pucanja i zapetljavanja konca, mogu reći da mi je drago da sam ovo privela kraju. - objasnila je Ana Čretni, jedna od čipkarica koja je sudjelovala u projektu i koja se već od svoje 12 godine bavi čipkom.

Na jednoj oltarnici je radilo po 5 čipkarnica od kojih je svaka imala svoj dio čipke, gdje je utrošeno nekakvih 250 sati rada pa možda čak i više. Najintenzivnije smo radile u 7 i 8 mjesecu i za to vrijeme smo napravile 2m i 70cm čipke a ostale čipkarice bile su zadužene za komad od 1m i 60cm. Čipkarice izrađuju čipku iz volje i ljubavi ali na kraju i zbog novaca jer većina njih je u mirovini ili su nezaposlene. - kazala je Štefica Špiljak, mentorica izrade lepoglavske čipke koja je bila zadužena i za spajanje dijelova čipke.

Nakon ovog uspješno provedenog projekta oltarnica, Zadruga će krenuti u lagane pripreme za festival čipke sljedeće godine čija će tematika biti vjenčanice.